/ DarikNews.bg
Още сутринта Мая Манолова влезе при барикадиралите се в Партийния дом пет сестри, а Джок Полфрийман подкрепя протеста отвън пред Партийния дом
Медицинските сестри, които са се събрали пред Партийния дом в знак на подкрепа към барикадиралите се вътре техни колеги, се разграничиха от политическите фигури, „които се опитват да си направят пиар на техен гръб и настояха, че няма да позволят нито една политическа партия да яхне техния протест“.

Пред медиите медицинската сестра Ирина Узунова прочете отново декларация с исканията на сестрите и подчерта, че те не са политически.

Лекарският съюз разкритикува действията на медсестрите

„Има ли тука поне едно политическо искане? Няма такова и за пореден път се разграничаваме от всичките лица, които се появяват и на нашия гръб се опитват да си направят пиар. Ние няма да позволим на нито една политическа партия да яхне нашия протест. Опитват се да се появяват, нямат нищо общо с нас, този протест е организиран от сестрите“, отсече тя.

На въпрос дали сестрите се разграничават от Мая Манолова, която още сутринта влезе при барикадиралите се сестри, Узунова отговори така:

„Тя се е появила на петия ден на протеста, само да се снима на фона на протеста“.

Сестрите отказват да излязат от НС, НСО ще ги чака до довечера и ще ги изведе

По-рано шефът на НСО не успя да даде обяснение как е била допусната Мая Манолова вътре в сградата. Той каза, че бившият омбудсман е влязла, докато той е давал интервюта пред медиите.

Пред Партийния дом се появи и бившият реформатор, основал своя партия, Настимир Ананиев.

Сутринта пред Партийния дом се подреди и осъденият за убийството на Андрей Монов, пуснат предсрочно от съда, Джок Полфрийман. Той подкрепял протеста на медицинските специалисти, но особено тези, които не протестирали, защото ги е страх.

Австралиецът обясни, че е на мястото на протеста, за да снима и излъчва в своя сайт. Полфрийман вече разбира не само от условията в затворите, но и от проблемите в здравеопазването. Там получават много ниски заплати, каза бившият затворник. Призна, че явно започва и медийна кариера. "Много медии не излъчват нещата, както много хора искат да видят, и аз ще почна да публикувам новини", каза Полфрийман пред камерата на NOVA в ден, в който не една и не две медии излъчваха почти постоянно на живо.

На протеста се разписа и Николай Колев - Босия. По-късно с тъпан грейна и Никола Вапцаров, председател на инициативния комитет, издигнал Мая Манолова за кмет на София.

Към групата се присъедини и вечният протестиращ гражданин Йоло Денев.
 

НС медсестри протест
DarikNews.bg


Медицинските сестри пък се заканиха, че техните колеги вътре, пет на брой, които нощуваха в НС, ще стоят до последно. Щели да излязат, когато бъдат постигнати резултати за техните искания, защото само обещанията на властта не ги устройвали.

Джафер: „Бърнаут“ синдромът при медицинските специалисти вече дава резултати

„Имахме среща с министър Кирил Ананиев, където лично той обеща, че ще подкрепи протеста ни, но той не се появи. Нямаме контакт с нито една от институциите. Момичета са много упорити и ще останат до последно“, каза пред медиите Ирина Узунова.

Тя прочете за пореден път исканията на сестрите, а именно - без търговски дружества в здравеопазването, еднаква основна заплата за всички специалности по здравни грижи, независимо от местоработата или собствеността на болницата и това да бъдат 2 минимални заплати, връщане на медицинските стандарти, нощен труд – 3 лв. на час, възможност за регламентирана самостоятелна сестринска практика, промяна в категорията труд.

От думите на медицинската сестра стана ясно, че сега те получават до 0,25 ст. за нощен труд.