Медиците да поискат компенсации от български политици
Медиците да поискат компенсации от български политици / netinfo

Ако търсят компенсации за годините, прекарани в либийския затвор, българските медици трябва да насочат исканията си към отделни български политици. Това заяви зам.-председателят на ДПС Юнал Лютфи. Според Огнян Герджиков от НДСВ евентуални компенсации могат да се търсят от мъчителите на сестрите.

Според Лютфи развръзката на осемгодишния казус е класически пример за европейска солидарност. Ако България беше сама в подобна ситуация, нямаше да постигне този резултат, категоричен беше той. Лютфи не пожела да посочи имена на българските политици, от които медиците и роднините им биха могли да търсят отговорност и компенсации.

Според Огнян Герджиков въпросът за компенсации звучи грозно. Нямаме ресурса да успеем сами, беше необходима мощната подкрепа на ЕС, заяви Герджиков.

По думите на председателя на парламентарната група на левицата Михаил Миков въпросът за компенсациите трябва да бъде мотивиран ясно, не бива тази тема да бъде прекалено спекулативно поставяна. Той смята, че е нужно да се постави въпросът доколко другите български медици, работещи в Либия, са оказали солидарност за решаването на казуса с техните колеги.