/ DarikNews.bg
Ако срещата с премиера се окаже „другарска вечеринка“, протестите на медицинските сестри ще продължат. Това каза Мая Илиева, председател на Синдиката на медицинските специалисти в България, съобщи Агенция "Фокус".

Тя обясни, че контролът на болниците е бил основен акцент в разговорите между премиера Бойко Борисов и медицинските сестри, които в неделя излязоха на национален протест за пети път тази година с искане за реформа в здравната система. Голям процент от лечебните заведения не спазват законите, уточни Мая Илиева.

Край на палатковия лагер: Медсестрите се споразумяха с Борисов и Ананиев

Поради лошите условия на труд, липсата на кадри и множеството часове извънреден труд, както и работата на 24 -36 часа, което е забранено от закона, източването на здравната каса с фалшиви клинични пътеки. Това, което очакваме, е подписване на Националния рамков договор, с което да бъдат заложени проценти за разпределението на публичните средства. Министърът на здравеопазването залага 50% от приходите на болниците да бъдат разпределени само за заплати, а оттам отделно да има проценти за лекари и медицински сестри, за да няма големи разлики в заплащането, каквито наблюдаваме сега, например за лекари 60 000 лв., а за сестри 500 лв., а да има съотношение на заплащането“, каза тя.

Мая Илиева каза още, че съществува уговорка за среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев след подписването на Националния рамков договор, но ако не бъдат предприети конкретни действия, протестите ще продължат. Тя обърна внимание, че медицинските кадри у нас не достигат и не е ясно дали в следващите години тази липса ще бъде запълнена.