Маскиран свидетел провали прокуратурата по делото срещу Маргините
Маскиран свидетел провали прокуратурата по делото срещу Маргините / снимкa: Sofia Photo Agency
Градският прокурор и наблюдаващ прокурор по делото Николай Кокинов
25963
Градският прокурор и наблюдаващ прокурор по делото Николай Кокинов
  • Градският прокурор и наблюдаващ прокурор по делото Николай Кокинов

Защитеният свидетел по делото срещу братята Маргини Иво Илчев каза, че не познава никого от подсъдимите. Илчев беше доведен в залата с маска и разпитван зад параван. На въпрос на прокуратурата дали някога подсъдимият по делото Бисер Илиев се е свързвал с него по телефона, Илчев отговори отрицателно.

Братята Красимир и Николай Маринови, заедно с Веселин Тошев, Стефан Рангелов, Иво Карагеоргиев и Бисер Илиев, са подсъдими за подготовката на убийствата на генерал Любен Гоцев и покойните Никола Дамянов и Иван Тодоров - Доктора.

Иво Илчев каза пред съда, че е идвал в прокуратурата единствено като придружител на покойния Боби Цанков. Маргините са обвиняеми и за поръчителства за убийството на радио водещия.

Градският прокурор и наблюдаващ прокурор по делото Николай Кокинов заяви, че е имал очаквания Илчев да съобщи важна информация относно процеса. Илчев е защитен свидетел и според Кокинов срещу него са били отпрявани заплахи да внимава в показанията си.

Прокуратурата ще образува дело за лъжесвидетелстване срещу защитения свидетел. От прокуратурата имат телефонния номер, от който Илчев е бил заплашван и ще проведат разследване по случая. Кокинов допълни, че знае кой е авторът на това деяние, но към момента не може да го каже официално.

Съдът прочете показанията и на покойния Иван Тодоров-Доктора. Според тях Тодоров е бил предупреден от лице, представящо се за човекот службите и че срещу него се готви покушение. Показанията са дадени на 31 октомври 2005 година, като в тях се казва още, че именно непознатият е предупредил и за подготовката за покушение на още двама души, единият от които е генерал Любен Гоцев. Иван Тодоров твърди в показанията си още, че е бил познат с братята Маринови, но не е бил в приятелски отношения с тях. Иван Тодоров-Доктора е убит няколко месеца по-късно, през 2006 година. Подсъдими по делото са още Стефан Рангелов, Бисер Илиев, Веселин Тошев и Иво Карагеогиев.

Николай Маринов-Малкия Маргин е все още в неизвестност, а досега е съден задочно.