Машинисти крадат гориво от влак в движение
Машинисти крадат гориво от влак в движение / снимка: DarikNews

 

Четирима машинисти от Пловдивски регион са дисциплинарно уволнени за длъжностно присвояване на дизелово гориво, като през 2009 г. броят им е шест. Те са крали горивото по време на движение на влака, съобщи инспектор Стоян Шуплев от "Транспортна полиция" в Пловдив.

Шуплев даде пример от 14 февруари, когато на гара "Скобелево" е направена извънредна проверка в международен влак. В локомотива на машинистите са открити четири туби с по 30 литра нафта, които е трябвало да бъдат изхвърлени след гара "Скобелево". Идентичен е и случай от май на територията на Димитровградската транспортна полиция, която е филиал на Пловдивското депо, между гарите "Нова Надежда" и Симеоновград. По тези случаи се работи с оперативни методи, тъй като са трудни за разкриване, допълни инспектор Шуплев.

През последните три месеца драстично са се увеличили кражбите на цветни метали, обяви Стоян Шуплев. Фрапиращи са случаите в Ихтиман и Костенец, при които е бил отрязан медният проводник, който захранва с ток локомотивите. Движението е било прекъснато за четири часа и пътниците са стояли между гарите.

15 са регистрираните кражби само през юни и юли. Масово се крадат и захранващите кабели, които свързват гарите, така се нарушава цялостната информационна система в БДЖ. Това е изключително опасно и може да доведе до катастрофи и тежки последици, защото няма връзка между гарите, подчерта инспектор Стоян Шуплев.

Други новини от Пловдив