/ БТА
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел обяви, че в Генералното консулство на страната ни в Битоля, Република Северна Македония, тече проверка заради получен сигнал за нарушения в процедурата за предоставяне на българско гражданство. Габриел участва в редовния парламентарен контрол.

Сигналът е получен на 21 януари 2024 г. по електронната поща на Министерството на външните работи (МВнР), каза Габриел. Още на 22 и 23 януари с писма е изискана информация и документи от от компетентните структурни звена в МВнР, от Изпълнителната агенция за българите в чужбина, от Генералното консулство в Битоля, както и от дирекцията „Българско гражданско“ в Министерството на правосъдието, посочи вицепремиерът и външен министър.

Тя заяви, че с нейна заповед от 2 февруари т.г. е определена комисия, която да осъществи тази извънпланова тематична проверка на дейността на Генералното консулство в Битоля.

В момента - от 6 до 9 февруари, комисията е командирована в Генералното консулство в Битоля, за да се запознае на място с дейността на представителството, да събере информация за евентуални нарушения във връзка с процедурата за придобиване на българското гражданство, да изготви анализ на дейността на Генералното консулство и предложения за отстраняване на всички констатирани слабости, обясни Габриел. Тя посочи, че след приключване на проверката, най-късно до 5 март, ще бъде изготвен доклад с оценка на всички събрани документи и информация.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Елена Николова/БТА