/ БГНЕС
Кризата, свързана с коронавируса, трябва да се използва като възможност за въвеждането в страните от ЕС на иновации в преподаването, ученето и оценяването. Вижда се, че цифровото образование и цифровите умения придобиват все по-важно значение в нашия живот и осигуряват много повече шансове за успешна реализация, и за участие в дигиталното общество. Затова с моя екип работим за актуализирането на плана за действие за цифровото образование и новия план за действие ще го представя в края на септември тази година. Това каза еврокомисарят Мария Габриел във видеообръщение към участниците в конференция за бъдещето на електронното образование у нас "Образование от А до #. Иновативното училище".
 
 
Kонференцията "Образование от А до #. Иновативното училище"

Kонференцията "Образование от А до #. Иновативното училище"

Публикувахте от Новините на NOVA в Четвъртък, 16 юли 2020 г.

„В този нов план за цифровото образование искам да бъдат отразени поуките от кризата с коронавируса и да предложим визия за образованието и обучението, която да позволява да се използват възможностите на цифровата трансформация“, обясни Мария Габриел и добави, че ще се постави акцент не само върху основните цифрови умения, но и върху креативното и критичното мислене, върху уменията за общуване, сътрудничеството и работата в екип.

"Вярвам, че технологиите, включително и изкуственият интелект, могат да имат своите позитивни страни, но никога не бива да допускаме те да заместват ролята на учителя", заяви еврокомисарят.

„Втората ми образователна инициатива е за изграждането на европейско образователно пространство, която отново ще бъде представена през септември“, съобщи Мария Габриел.
Тя даде пример, че има идея за създаването на европейски академии за учители в рамките на програмата "Еразъм+". Те ще позволят на едно място учителите да разработват по иновативен начин методи за преподаване, цифрови педагогически методи и да мислят заедно как онлайн съдържание може да бъде адаптирано към отделните държави в ЕС.
 
 

Благодаря на организаторите от Economic.bg, Новините на NOVA, Dir.bg и Kmeta.bg за интересната инициатива...

Публикувахте от Mariya Gabriel в Петък, 17 юли 2020 г.

„Ще предложа и инициатива за подкрепа на учениците в училищата, която ще се нарича "Училищен успех за всички" и ще е в рамките на европейското образователно пространство, каза Мария Габриел.

Тя заяви, че иска да продължи работата по пилотната инициатива за европейските университетски алианси и изрази задоволство, че от миналата седмица пет български университета вече са част от "41 европейски университетски алианса".

Имам идея в програмата "Еразъм+" да има и нови форми на мобилност, каквато ще бъде смесената мобилност, ще има и виртуална мобилност, но не само индивидуална, а и за цели класове, каза Мария Габриел. Ще има и "физическа мобилност", която е позитивна с допира до другите култури, с трупането на опит и с човешките контакти, който технологиите не може да заместят, отбеляза еврокомисарят.

Във форума участваха също министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, председателят на парламентарната образователна комисия Милена Дамянова, кметът на София Йорданка Фандъкова.

Иновативното училище