Бензинът и дизелът са с 1 лев по-скъпи от нормалната цена, смята лидерът на "Изправи се, България"
Бензинът и дизелът са с 1 лев по-скъпи от нормалната цена, смята Мая Манолова, лидер на „Изправи се България”. „Доказателството е в цената на руския суров петрол, която беше договорена от Асен Василев”, каза Манолова в ефира на NOVA.  

„74 долара беше вчера цената на суровия руски петрол, колкото беше и в края на миналата година. Тогава дизелът и бензинът беше 2,4-2,5, сега е 3,4-3,5 лева. Проблемът е в „Лукойл Нефтохим”. Дадена е възможност на една частна фирма да преработва на ишлеме евтиния руски петрол и тя след това продава на бензиностанциите на тази спекулативно висока цена. Това са по 10 милиона на ден”, каза Манолова.

Тя коментира и решението на България да приеме офертата за 1 танкер американски газ.

„Добре е, че 1/3 от необходимия газ за един месец през зимния сезон е осигурен. Не е добре, че не чухме цената. Предполага се, че ще е 300-400 лева. Това значи около 370-380 лева, ако следим цените на газовите борси. Това е бич срещу българските потребители. И в момента цена от 300 лева повлече повишаване на всички енергоносители. Скъпият ток, скъпият газ и скъпите горива са трите фактора на инфлацията. Ако служебното правителство не предприеме решителни действия, хората ги чака тежка зима”, заяви Манолова.
„Трябва да има публичност и прозрачност при сключването на сделките. Това не може да е търговска тайна, след като ние ще плащаме сметката”, коментира още тя.

Страната ни е успяла да договори слот за разтоварване на един танкер с втечнен газ

„Не трябва да се отлагат разговорите с „Газпром”, защото това е цъкаща бомба”, смята още лидерът на „Изправи се, България”.

Според Манолова обаче страната ни трябва да постави три условия на „Газпром” .

„На първо място „Газпром” да поеме ясен ангажимент, че няма да търси отговорност за неустойки от българската държава. На второ място – тъй като е ясно, че количествата по договора, който приключва в края на тази година, няма как да бъдат взети,  че през зимните месеци ние ще имаме право да получим тези количества на цените, които са договорени. И трето българското правителство да се опита да предоговори цената”, каза Манолова.
NOVA