Манолова: Няма вариант избирателната система да не бъде променена
Манолова: Няма вариант избирателната система да не бъде променена / БГНЕС, архив

Омбудсманът Мая Манолова изрази разочарованието си от липсата на действия относно въпросите от националния референдум, проведен преди по-малко от месец. Тя смята, че хората са изгубили доверие към избирателната система.

Тошко Йорданов: Следващите избори трябва да са по новите правила

"Споровете за това, коя система е по-добра могат да се водят много дълго. Но след проведения референдум е ясно едно. Гражданите дадоха червен картон на действащата пропорционална система, категорично я отхвърлиха, така че няма вариант при който тя да не бъде променена", каза Манолова пред БНТ.

За нея броят на гласувалите "за" на референдума е впечатляващ и е некоректно, и не е вярно да се говори, че това е референдум на Слави Трифонов. "Това референдум на гражданите", категорична е тя.

„Галъп”: 76% от българите искат обмислени промени на изборните правила

"Има два основни вида държавни актове, които конституират властта. Това са изборите и референдумите. Значи ли това, че ако по време на избори се появяват нови политически проекти, ние трябва да се отнасяме със съмнение и изобщо да не провеждаме избори, или да твърдим, че изборите провокират нови политически проекти. Мога ли да кажа, че всички тези, които толкова яростно се съпротивляват срещу волята на 2,5 милиона българи имат собствен политически проект и той е да дестабилизират държавата, защото на практика в момента наблюдаваме едно тотално нежелание на политиците да се съобразят с волята на гражданите. Почти месец след референдума, няма произведено никакво действие в посока съобразяване на депутатите с волята на гражданите", обясни Манолова.

Райчев: Германската избирателна система е великолепен мерцедес

Според нея през изминалия месец сме слушали само декларации и никой нищо не е направил относно волята на гражданите.

Тя изтъкна, че не е чула смислени аргументи срещу законопроекта, който внесла.