Тошко Йорданов: Следващите избори трябва да са по новите правила
Тошко Йорданов: Следващите избори трябва да са по новите правила / БГНЕС, архив
Експерти влязоха в дебат за мажоритарния вот
91443
Експерти влязоха в дебат за мажоритарния вот
  • Експерти влязоха в дебат за мажоритарния вот

Политолози и експерти по изборно законодателство спориха няколко часа за смисълa на мажоритарния вот у нас. В Народното събрание се проведе обществено обсъждане върху един от въпросите от референдума - за въвеждане на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

„Галъп”: 76% от българите искат обмислени промени на изборните правила

В срещата участие взеха организаторите на референдума, депутати, експерти по изборно законодателство, неправителствените организации и научните среди. Според експертите мажоритарната система ще доведе до ръст на корупцията и ще опорочи вота у нас.

Организаторите на референдума за промяна на политическата система в България пък изразиха недоволството си, че вече близо месец след изборите депутатите не са започнали работа по ремонт на Изборния кодекс.

Райчев: Германската избирателна система е великолепен мерцедес

Да се направи задълбочен дебат и да не се бърза с промени в Изборния кодекс, за това призова в началото на срещата депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев.
"Когато обмисляме дали да се преместим от една къща в друга къща, трябва да знаем какви са характеристиките на тази къща - дали не й падат таванът, керемиди. Така че призивът "Юруш, давайте да правим нещо, защото Мая Манолова го е внесла", не го разбирам", каза Делчев.

Негативни оценки дадоха по време на дебата и редица експерти по изборно законодателство и политолози. Ваня Нушева от "Прозрачност без граници" изрази съмнение в опорочаване на изборния процес, ако се въведе мажоритарната система:

Възможно ли е още следващият вот да бъде изцяло мажоритарен?

"Предложената мажоритарна система в два тура с абсолютно мнозинство създава потенциал за увеличаване мащабите на корупцията в изборния процес. Разделянето на страната на 240 едномандатни избирателни района ще съдейства за улесняване купуването на гласове и увеличаване мащабите и изразните форми на контролирания вот и натиска върху избирателите".

Политологът доц. Добрин Канев постави въпроса къде по света има подобна избирателна система: "Ако трябва да отговоря на въпроса къде има такава система, каквато ни се предлага, вероятно има в страни в Африка и Централна Азия. Другаде няма. Няма такава система както тя е формулирана във въпроса, поставен на референдума".

Радев планира среща с експерти за въвеждане на мажоритарната система

Сценаристът в „Шоуто на Слави" Тошко Йорданов обясни, че не трябва да се променя темата и да се водят разговори само и единствено върху мажоритарната избирателна система, а не върху смесената и пропорционалната: "Оттук нататък, ако ще водим разговор за "смесена", "полусмесена", "една трета", "една шеста", това е безсмислено, тъй като този дебат се водеше преди една година. В момента има ясно изразена воля на българския народ. 2.5 млн. души са за мажоритарна система. Всички депутати тук знаят колко хора са гласували за техните партии и нито една от тях няма подобна подкрепа".

Какво е мажоритарен вот и какви са различните варианти за него?

Оттук нататък, ако се води дебат, той трябва да е по темата как да бъде приведена волята на българския народ в рамките на това НС, така че когато са следващите избори - били те април, март или ако се състави кабинет, когато и да е, когато и да са следващите избори, те трябва да са по новите правила", каза Йорданов.

Организаторите на референдума се оплакаха още, че вече месец след гласуването на референдума Народното събрание не е започнало дебати по въпросите в пленарната зала.