Народният представител от БСП Манол Генов
Народният представител от БСП Манол Генов / БГНЕС, архив
Народният представител от БСП Манол Генов се отказва от имунитета си след като главния прокурор Сотир Цацаров го поиска. Това се казва в изявление на депутата, разпространено от пресцентъра на партийната централа.

По-рано от прокуратурата съобщиха, че искането на имунитета на Генов е заради обвинение в купуване на гласове в Асеновград в периода от 1 до 30 март. Събрани са доказателства и за това, че през март 2017 г. като подбудител Генов е склонил главния архитект на Община Асеновград да извърши престъпление, а именно да допусне осъществяването на незаконно строителство в защитена територия.
 
Главният прокурор поиска имунитетите на депутати от ГЕРБ и БСП

"Не знам какво точно се има предвид с посочването на периода 1- 30 март 2017 година. Това е периодът на  предизборната кампания за последните парламентарни избори. Тогава съм имал срещи и разговори с хиляди избиратели като част от кампанията,  десетки са били и центровете на активисти на тази кампания в полза на политическата сила, в чиято листа съм и за мен, като кандидат, получил преференциален вот.  Това е било открито и напълно в регламента на кампанията. Всеки кандидат за народен представител, заедно с  активисти и избиратели, които го подкрепят, сме били   съмишленици и съучастници в кампанията- като платформа, ангажименти и обещания.  Не виждам как в това се търси нещо нередно и наказателен смисъл.  Що се отнася до разходваните средства в кампанията, за всичко има подадени отчети и няма причина да се притеснявам. Нека прокуратурата разследва каквото е необходимо и вярвам, че съмненията, още повече във вид на обвинения, ще бъдат изчистени с доказателства", казва Генов.
 
Относно доказателствата за склоняване на главния архитект на Асеновград да извърши престъпление, народният представител недоумява как точно е могъл умишлено да склоня което и да е служебно лице, особено главен архитект, при това умишлено, да извърши нещо нередно.
 
"С въпросния казус съм бил запознат като народен представител и асеновградчанин, виждал съм и документи от  официалната преписка. Няма как да имам отношение повече от това. За мен като народен представител винаги е било важно, както в този случай, така и във всеки друг, когато има проблеми на граждани или инвеститори с администрациите на местна или държавна власт, всичко да се решава законово, без да се ощетяват интереси на никоя страна. В този смисъл, съм съдействал открито десетки пъти и мисля, че това е част от ангажиментите ми на народен представител", казва Генов.

Той заявява, че се отказва от имунитета си, защото било в негов интерес прокуратурата коректно, в пълен обем, и в интерес на закона, да изчисти казусите и името му.