/ БГНЕС
Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитетите на двама депутати. Единият от тях е Димитър Гамишев от ГЕРБ, а поводът е наказателно производство, образувано по внесен на 22 юни 2016 г. от Окръжна прокуратура Благоевград обвинителен акт срещу него в Окръжен съд – Благоевград.

Димитър Гамишев
БГНЕС, архив

Димитър Гамишев е предаден на съд за това, че на 27 ноември 2014 г. в благоевградското село Копривлен, е шофирал с превишена скорост и по непредпазливост е блъснал пешеходец. Пострадалият при инцидента е починал. В осмото съдебно заседание, проведено на 15 май тази година, защитникът на подсъдимия Гамишев представил удостоверение, издадено от ЦИК, че Димитър Гамишев е избран за народен представител. С определение от същия ден магистратите в Благоевград прекратили наказателното производство и го изпратили на Софийски градски съд, тъй като се касае за престъпление от общ характер, извършено от лице с имунитет. Към този момент наказателното производство е спряно заради депутатския имунитет на подсъдимия.

Цацаров иска да се снеме имунитетът на трима депутати

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на депутата Манол Генов от БСП. Искането се основава на доказателства от разследване на Окръжна прокуратура – Пловдив, изпратено по компетентност на Софийска градска прокуратура. Народният представител е обвинен в купуване на гласове.

Манол Генов
БГНЕС, архив

От събраните в хода на досъдебното производство доказателства се установява, че в периода 01.03.2017 г. – 30.03.2017 г. в гр. Асеновград, при условията на продължавано престъпление с пет деяния, в съучастие като съизвършител с Николай Христев е организирал предлагането и даването на имотна облага - паричната сума от 25 лв. за глас на живущи в Асеновград физически лица, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в негова полза и в полза на политическа партия на изборите за народни представители.

Събрани са доказателства и за това, че през месец март 2017 г. в Асеновград, в съучастие с извършителя Константин Атанасов - главен архитект на Община Асеновград, като подбудител, умишлено го склонил да извърши престъпление, а именно да допусне осъществяването на незаконно строителство в защитена територия. Законова пречка за наказателното преследване на Манол Генов е обстоятелството, че към настоящия момент същият е народен представител в 44-то Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет.