Станаха ясни две важни неща. Първо, лицето, за което става въпрос днес цял ден (депутатката от ДБ Албена Симеонова - бел.ред.), има съпричастност към терористични организации. И, второ, нашата колежка не е била молена от никоя кметица, кмет, или който и да било да му оказва съдействие, те просто се познават със семейството на това лице от 2019 г. Знаела или не, това, което мога да ви кажа е, че тя не е молена от никого – административен кмет, зам.-кмет, или какъвто и да било да помага, тя е помагала доброволно.

Това заяви пред журналисти Маноил Манев от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Нашият извод не е важен, важни са изводите на службите. Важно е, че службите знаят за какво става въпрос. Важно е, че някой се е добрал до помощта на народен представител", каза още Маноил Манев.

Оставиха в ареста британеца Дейвид Бодил

Арестуваният във вторник в никополско село 28-годишен Дейвид Бодил бе издирван от Интерпол по искане на властите в Манчестър. Там той е разследван за подготовката на терористични действия. Домът му в Манчестър е претърсен и на място са открити материали и суровини за изработването на самоделни бомби, както и незаконно притежавано оръжие и боеприпаси. е избягал в България, където е задържан от нашите власти в село Любеново, Никополско. Той е бил задържан в близост но ферма за биоземеделие, за която има информация, че е на депутатката от „Демократична България“ Албена Симеонова. Тя призна пред БНТ, че му е помагала за много неща.

В парламента ГЕРБ излезе със специална декларация по повод на несигурността в държавата, където беше отделено място и на инцидента с издирвания терорист и помощта, която му е била оказана от депутатката Албена Симеонова. По този повод бе изслушан и вътрешният министър Иван Демерджиев.

В рамките на закритото изслушване се чу, че няма данни депутатът от "Демократична България"(ДБ) Албена Симеонова да е знаела, че лицето е заподозряно за някаква престъпна дейност и да му е оказвала съдействие като част от тази престъпна дейност. Това каза пред журналисти съпредседателят на ДБ Христо Иванов, след изслушване при закрити врата на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев и председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев по казуса с англичанина Дейвид Бодил, издирван от Интерпол с червена бюлетина. То бе по искане на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. 

ДБ подкрепя усилията да се изясни всичко по този случай, Албена Симеонова оказа пълно съдействие на службите, увери Иванов. От закритото заседание, по думите му, е станало известно, че няма данни за опити тя да бъде вербувана. От нейните обяснения, доколкото разбирам, в нейното село има англичани, тя е една от малкото там, които говорят английски, и редовно към нея се обръщат за съдействие, обясни съпредседателят на ДБ.

Твърденията, че Бодил живеел в неин имот, не са верни, той живее в имот, собственост на неговото семейство, посочи още Иванов. По думите му по време на изслушването не е станало ясно дали Дейвид Бодил е задържан в неин имот, въпросът не е бил поставен. Моята информация е, че е задържан в кметството, но не мога да бъда източник, защото не съм присъствал, обясни Христо Иванов. Според него включването на темата в дневния ред на парламента по искане на ГЕРБ-СДС сякаш показва, че надделява желанието да се отиде на избори. Вместо да има фокус да се успокои ситуацията, да се намери възможност с третия мандат, независимо на кого ще бъде връчен, да бъде излъчено управление, което да свърши някои неща, ние се занимаваме с подобни атаки, които могат само да имат предизборна цел, изтъкна той.

По-рано днес в кулоарите на парламента Албена Симеонова каза, че ще изслуша с интерес какво ще кажат службите.
БГНЕС/ Нелли Желева, Десислава Антова/ БТА