Мамят за банкова гаранция от 17,5 млн. евро с подпис на Борисов
Мамят за банкова гаранция от 17,5 млн. евро с подпис на Борисов / снимка: Sofia Photo Agency

За фалшива банкова гаранция за 17,5 млн. евро от името на Столичната община с подправен подпис на столичния кмет Бойко Борисов информира лично той. Две големи банки вече се подвели и заявили желание да отпуснат кредита. Фалшивият документ е изработен много добре върху бланка с отличителните знаци на кметството.

Информацията за фалшивата банкова гаранция е подадена по електронната поща в общината на 20 март. Въпреки навременното сигнализиране на финансовото разузнаване вече два месеца няма резултат, каза Бойко Борисов и допълни, че днес е информирал и управителя на БНБ Иван Искров за предприемане на мерки.

„Много майсторски е направено, защото включително е дадено как по време и по срокове ще се погасяват дълговете. Писмото е „подписано” от мен. Много странно е, че само бланката е на български език, всичко останало е на английски, печата ни е на български. В същото време към писмото е прикачен договор с господин Алън Манжон, фирмата се казва "„Голф финанс” и се намира на улица „Архиепископска” 157 в Лавалета, Малта, въз основа на решение на Общинския съвет от август миналата година, а в този месец Общинският съвет не работи и не взима решение. С това гаранционно писмо, ако е издадено не на този брокер, когото аз нито съм чувал, нито съм виждал, примерно съм го издал на вас, вие с това надлежно писмо отивате във всяка една банка и естествено ще даде тези пари, защото София е изключително стабилна община и защото те са гарантирани от кмета и от общината. Вече две големи банки са се приготвили да се „цопнат”, да се подведат. Тези, които питат, са разбрали и не са се подвели, но ние не знаем има ли други”, каза още Борисов.