Полицаят, ранил фатално крадец миналата нощ в София, е стрелял от около 100 метра, и то след предупреждения и изстрели във въздуха. Това стана ясно от брифинг на прокуратурата и столичната полиция.

Пред NOVA майката на починалото момче поиска за смъртта на сина ѝ да има обвинен.

"Г-н полицай, с какво сърчице ми застреля детенцето? Само това искам - в очите да ме погледнеш и да ми кажеш. Аз съм майка, която е отгледала това дете сама. И не съм го възпитавала по този начин. И ти нямаше правото да му отнемеш живота така", заяви Мария, майка на починалия Светльо.

След преследване: Полицай рани 18-годишно момче, то почина в болница (СНИМКИ/ВИДЕО)

"В нощта на 17 срещу 18 септември в 4 РУ е получен сигнал за извършен грабеж над две момичета от три непознати лица. Пострадалите са дали конкретно описание на извършителите и незабавно е изпратен полицейски екип. По-късно постъпва нов сигнал в близост до бул. "Черни връх". Екипът предприема действия по издирване и установява, че младежите се качват в автобус. Успяват да спрат превозното средство и залавят единият в автобуса и двама, които се опитват да избягат. Единият полицай тръгва след бягащите и предупреждава няколко пъти, че ще стреля. Възпроизведени са два контролни изстрела, след което същият служител стреля по бягащото момче. Полицейският автомобил го откарва в болница "Токуда". Лекарите установяват, че младежът е починал". Това каза директорът на СДВР Любомир Николов.

"Искам да заявя, че полицаят, възпроизвел изстрела, е награждаван безупречен служител със седем години стаж в МВР, на 33 г. Във връзка със заловените лица мога да кажа, че това са наши стари познайници. Установихме, че те са извършители на множество грабежи. При нападенията са използвали метални и гумени бухалки, за да наранят жертвите си", каза още Николов. 

"Софийската градска прокуратура е получила сигнал от МВР за причинена смърт на мъж по време на полицейска операция. Наш служител е извършил незабавните следствени действия. Иззети са три гилзи. На 100 м от тях е имало следи от кръв. Извършено е освидетелстване на двама полицейски служители, при което са иззети обтривки от двете им ръце, както и униформеното им облекло. Пробите на униформените за наркотици и алкохол са отрицателни", заяви Христо Кръстев, заместник-градски прокурор на София. Той добави, че са установени частични видеозаписи от момента на стрелбата.

Полицаят, произвел фаталния изстрел по 18-годишното момче, го предупредил поне 3-4 пъти, че ще стреля, ако не спре, казват от прокуратурата. "На един от видеозаписите се вижда, че полицейският служител, спира и взима поза за произвеждане на изстрел. Той не тича и не произвежда хаотично изстрели", посочва заместник-градският прокурор на София Христо Кръстев. Има още свидетели за разпит.

"Данните за произведените изстрели са от полицейски служител от мъжки пол, не от женски пол. Дали ще бъдат повдигнати обвинения ще се прецени, след като се съберат доказателства. Тук всеки един малък детайл може да промени заключението", посочи Кръстев.

"Наред със следственото дело, СДВР извършва и вътрешна проверка, която ще уточни всички факти и обстоятелства. Нямаме категорични данни каква е входната рана на пострадалия – дали е в гръб, или в предната част на тялото", добави Николов.

По информация на NOVA полицаят носил у себе си и личното, и служебното си оръжие. Пред следствието той разказал, че е стрелял със служебния пистолет

 
NOVA