Почернената майка Блага Калоферова
Почернената майка Блага Калоферова / БГНЕС
„Къде е тази държава, къде са тези закони? Трябва някой да я спре тази война на пътя“, Това заяви Блага Калоферова, майка на прегазената на пешеходна пътека Моника по време на среща с главния прокурор Иван Гешев. 

През 2021 г. седемгодишното момиче Моника бе блъсната на пешеходна пътека в пазарджишкото село Братаница. Подсъдим за случая е Владимир Панайотов, който е полицай. Първоинстанционният съд осъжда мъжа на четири години и осем месеца затвор, но Апелативният съд в Пловдив променя присъдата на три години условно с четиригодишен изпитателен срок.

Във връзка със смъртта на детето близките организираха редица протести с искане за справедливост.

Главният прокурор Иван Гешев
се срещна с родителите и близки на загинало при пътен инцидент момиче. 

„Българската прокуратура, аз лично, ще направим всичко възможно тези случаи да не продължават и да намалим тази престъпност, която залива българските граждани, очакваме всички български институции да ни подкрепят, защото би трябвало да работят в интерес на българските граждани“, каза след срещата Гешев. 

Родители на прегазената Моника, Иван Гешев
БГНЕС

Условната присъда е протестирана от държавното обвинение, коментира след срещата близък на семейството - Иван Спасов. Той добави, че днес детето е щяло да навърши девет години. 

„Исканията ни са за спешни промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, защото при такива остарели закони убийците на пътя се измъкват“, каза Спасов и допълни, че близките разчитат на държавното обвинение „да свършат нещо и да има справедливост“. 

Протест заради условна присъда на полицай, прегазил дете

Майката и бащата на момиченцето заявиха, че се надяват на ефективна присъда. „Искаме справедливост и ефективна система, която да работи, не искаме тези стари закони“, добави майката Блага Калоферова.

Искаме съдът да си свърши работата, коментира бащата Марин.

Родители на прегазената Моника, Иван Гешев
БГНЕС


“Аз като майка не получих от Апелативния съд в Пловдив мотивите за условната присъда на убиеца на дъщеря ми. Вече след започването на протестите получих единствено един лист, без никакви мотиви. Нямах право да разбера защо убиецът на дъщеря ми е получил такава присъда.

Родители на прегазената Моника, Иван Гешев
БГНЕС


Главният прокурор Иван Гешев заяви, че трябва да се направи "възможното и невъзможното", за да има справедливост за българските граждани. И отново акцентира върху нуждата от диалог между институциите. 
БТА/БГНЕС