/ БГНЕС
Председателят на ВКС Лозан Панов предложи членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), чието отсъствие провали или доведе до преждевременно прекъсване на четири поредни заседания на Пленума, да получат по половин заплата. Това предложение Панов направи в началото на заседанието на ВСС днес.

Панов: Ако съдебната система е черният дроб, то обществото страда от цироза

Повод за идеята му бяха 50-те извънредни точки в дневния ред на заседанието, които бяха останали от провалените заседания, едно от които свикано извънредно от правосъдния министър.

Лозан Панов се обяви за изваждане на прокуратурата от съдебната власт

"Можете да си представите какво ще се случи и какво ще предприемем ние, ако магистрат не се яви на работа или макар да е в зала, да я напусне. Ние би трябвало да бъдем най-отговорните", продължи Лозан Панов. Никой от членовете на съвета, които бяха в залата, не коментира предложението му, не се стигна и до гласуването му.

Цацаров за Панов: Очаквах по-малко хленчене и много по-конкретни идеи за съдебната система

За разлика от тези четири заседания, на които ВСС така и не успя да се произнесе по всички точки от дневния си ред, днес той гласува 134 решения за по-малко от два часа. Първоначално в дневния ред за заседанието бяха предвидени 80 точки, но днес се оказа, че са внесени още 54 допълнителни.



 
БТА