Министърът на иновациите и растежа прогнозира, че инфлацията ще се успокои в края на годината
Когато до нас има война това неминуемо променя всички планове на света. Инфлация ще има и тя ще се успокои, ако изобщо се успокои, към края на годината. Това каза пред NOVA тази сутрин министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Министърът коментира одобрената от правителството програма за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила.

БНБ: Инфлацията ще продължи да се ускорява

Няма пари на ръка. Украинските бежанци няма да получават директна финансова помощ, 40-те лева, одобрени от правителството, ще получават хотелиерите, които ще настаняват хора за човекоден настаняване плюс изхранване. Те трябва да бъдат юридически лица и ще получават сумите в края на месеца, заяви Лорер.

Аз съм убеден, че ще има европейска солидарност за всички, тъй като социалният натиск е огромен, каза още той и припомни, че в четвъртък премиерът Кирил Петков призова европейските партньори да подкрепят финансово България и страните, близо до войната в Украйна, които приемат бежанци.

Чака се и решение на Европейската централна банка (ЕЦБ) относно украинската валута – тъй като гривната в момента е практически замръзнала – не е отменена, но и никой не знае какъв е курсът, посочи Лорер.

За четвърти пореден месец: Рекордно висока инфлация в еврозоната

Министърът беше категоричен, че управленската коалиция върви успешно напред.

Намирам действието на тази криза по-скоро оздравително, добави той.

Русия отдавна не е най-важният търговски партньор на България. Единственото важно нещо, което внасяме от там са енергоизточници. Вероятно след войната руският турист вече няма да е платежноспособен, но въпросът с енергоносителите е общоевропейски, каза още Лорер и добави, че войната ще тласне Европа към алтернатива.
NOVA