Липса на лекарство обрича болни от множествена склероза у нас
Липса на лекарство обрича болни от множествена склероза у нас / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Липса на лекарство обрича болни от множествена склероза у нас
67400
Липса на лекарство обрича болни от множествена склероза у нас
  • Липса на лекарство обрича болни от множествена склероза у нас

Липса на лекарство обрича болни от множествена склероза у нас. От около седмица в българските аптеки не може да се намери крайно необходимият за някои от тези пациенти медикамент Екставия, сигнализира наш слушател, чиято дъщеря страда от хроничното заболяване. Според Владимир Помаков лекарството представлява инжекционен разтвор, който трябва да се приема през вечер. Количеството, с което Помаков разполагал обаче, било достатъчно само за следващите три дни. От Здравната каса обясниха за Дарик, че причината медикаментът да липсва на родния пазар е във фирмата доставчик. Оттам уточнили, че имат технологични проблеми, които обаче обещават да разрешат до края на работната седмица.

Липсата на въпросния медикамент в родните аптеки се случва за втори път, уточни Помаков. Сега обаче лекарството не може да се намери вече повече от седмица.

„Това са 15 инжекции и се бият през вечер. Лекарството е за един месец. Трябваше да го поръчаме онзи ден, ние го поръчваме в аптеката и всеки казва, че го няма и няма от къде да го намерят. Имам само за още три дни. Казват, че няма внос. Дадоха ни един телефон, но там никой не вдига", обясни мъжът.

Според Помаков няма алтернативно лекарство, което да замести липсващото. Той уточни, че няма възможност и да потърси въпросният медикамент някъде другаде, тъй като дори случайно да го открие, не може да си го закупи, тъй като за един пакет, който би осигурил здравето на дъщеря му за месец, ще трябва да плати 2000 лева.

„Аз работя за 600 лева. От къде ще ги взема тези пари, а дъщеря ми сега е добре - ходи на работа. Но свърши ли това нещо, не знам какво ще стане. Хората трябва да измират ли? И сам да съм, пак ще си търся правата", допълни Помаков.

От Здравната каса потвърдиха, че медикаментът липсва в родните аптеки. От финансовата институция вече са написали писмо до фирмата доставчик, откъдето уточнили, че имат технологични проблеми. Положителното е, че са обещали в петък лекарството да е налично в цялата аптечна мрежа в страната, допълниха от касата.