Лигнитни въглища в Източно-маришкото находище ще има до 2060 г.
Лигнитни въглища в Източно-маришкото находище ще има до 2060 г. / netinfo

Геоложките залежи от лигнитни въглища в Източно-маришкото находище са 2 милиарда и 120 милиона тона и ще се изчерпят около 2060 година.

 До тогава ще бъде гарантирана работата на съществуващите топлоелектрически централи на новостроящата се централа край Гълъбово и на още една нова мощност от 700 мегавата. Това стана ясно по време на разширен технически съвет с участието на експерти от Mини “Марица Изток”, ”Минпроект” и представители на трите ТЕЦ-а в региона.

Участниците в срещата решиха да предоставят тези данни на МИЕ, за да започне процедура за избор на изпълнител на нова централа с инсталирана мощност между 600 и 700 мегавата. За трета заместваща мощност може да се мисли след 2025 година, когато ще бъдат изведени от експлоатация остарели съоръжения в ТЕЦ “Марица Изток” 2 и 3.

След 2010 година оптималният годишен добив на въглища в Mини „Марица Изток” трябва да достигне 35 милиона тона. За да се подготви за това предизвикателство, през следващите 3 години дружеството ще инвестира над 250 милиона лева в ремонт и обновяване на добивната техника.

Развитието на въгледобива в региона налага обезлюдяването на три села, корекция на течението на река Сазлия и на трасето на близката жп-линия.

През 2007 година годишният план на Mини “Марица Изток” предвижда добив на 21 милиона и 350 хиляди тона въглища. Инвестиционната програма на дружеството възлиза на 108 милиона лева.