Лидерските срещи ги превърнахме в работни, защото другото звучи помпозно, това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на съвместен брифинг със съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков. Те обявиха, че е имало работна среща между двете групи и експерти и уточниха какво са се уговорили.

"Решихме, че ще направим координационно двоен контрол между Министерство на здравеопазването и НЗОК, така че всички търгове за лекарства да имат двоен контрол, да сме сигурни, че парите отиват наистина за лекарства, а не в некачествени обществени поръчки", посочи Петков. 

Съпредседателят на ПП-ДБ определи бъдещата Национална детската болница като приоритет и добави, че е крайно време тя да стане реалност.

Борисов допълни, че за проектирането на Протонния център ще бъде отделен и един милион. "Асен Василев пое ангажимент да го запише в бюджета, когато станат готови с проекта, в рамките на една- две години ще го финансираме за да бъде изграден", добави той.   

Бюджетът за култура ще бъде рекордно увеличен от 387 млн. лв. на 520 млн. лв. Слагаме културата като основен акцент в този бюджет, защото това е приоритет за нашето управление, заяви Кирил Петков.  

"Събрахме се и решихме да дадем рекорден бюджет в сферата на културата. Това са допълнителни 68 млн.лв. за сценични изкуства, музеи и галерии, допълнителни близо пет милиона за българските културни институти, 15 млн. лв. за Фонд "Култура", добави Бойко Борисов. 

Борисов и Петков съобщиха, че ще бъдат заделени пет милиона лева за ФондСтамболов“, който е за стипендии за българите, които решат да се обучават в топ университетите на света и се върнат обратно в България да работят за пет години. 

По отношение на сигурността двамата заявиха, че ще бъде изграден Център за киберсигурност. "Ние решихме да не страдат службите, докато ние се наумуваме кой е най-добрият вариант за службите, тези 30 млн. лв. са изключително важни, за да бъде изграден центърът", коментира Борисов. 

Той каза още, че ще бъдат направени законодателни промени, с които да бъде решен проблемът с промишления ток, заплащан от църкви, училища, детски градини, яслите, културните центрове, читалищата, спортните дружества. В закона това го променяме, с което ще им намалим разходите и това е допълнителен плюс за тях. 
 
Борисов добави, че решенията се взимат в комплект от всички, които имат отношение. "ДПС бяха на всички срещи", добави той.

Кирил Петков коментира приетия вчера 15%  данък за международните компании, като посочи, че с приетите предложения е бил постигнат много добър компромис. "Ние сложихме възможността фирмите, които инвестират в България, да имат намаление от този 15% данък, като по този начин хем постигнахме целта, която министърът на финансите изискваше, хем сега имаме огромен стимул за големи чужди компании, които искат да инвестират в България", разясни той. 

По думите му точно с този тип диалог достигат до резултати, с които от една страна се увеличиха приходите с около 350 млн. лв., от друга страна -възможността за инвестиции на чужди големи компании.

"Ако направим така, че тези работни срещи да станат регулярни, надявам се, че ще можем да идваме с добри новини", добави Петков.