Летни бури със силен вятър, интензивен дъжд и градушка преминаха през някои части от страната.

След продължителните жеги и унищожителните пожари в Хасково настъпи рязка промяна. Явлението продължи около половин час, като градушката валя само няколко минути. За кратко улиците се превърнаха в реки, като на проблемни места имаше закъсали автомобили. Улица "Добруджа" бе затворена заради паднало дърво.

Има сигнали за наводнени мазета, казаха от общината. Мълния е паднала върху сграда в квартал "Бадема" и е подпалила постройката, но пожарната бързо е угасила отъня. Общински екипи работят по разчистване на паднали клони и дървета. Няма пострадали хора и сериозни материални щети.

По данни на местната хидрометереологична обсерватория вятърът е достигал скорост 72 километра в час.  



Силна гръмотевична буря премина и през Свищов тази вечер. Тя започна около 19:30 ч. с временно усилване на вятъра и значително количество валежи. Бурята продължи около час. 

Към момента не са причинени сериозни щети и няма пострадали, съобщиха от общината.

По информация на местната хидрометереологична станция в града количеството валежи е 9,9 литра на кв. метър, вятърът е от северозапад със скорост три метра в секунда. 

По-рано във Великотърновска област буря премина и през Горна Оряховица. Там явлението бе съпроводено и от градушка. 



През нощта по-значителна ще се задържи облачността над източната половина от страната и над планинските райони, където на места ще превали краткотраен дъжд, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Утре (петък) ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще има преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони, но само на отделни места ще превали краткотрайно. Ще духа слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 36°.

Атмосферното налягане е и ще се задържи близко до средното за месеца.
Николай Грудев, Лилия Йорданова/БТА, Meteo Balkans, НИМХ