Прокуратурата може да разследва, колкото желае. За мен това граничи с някаква политическа акция. Аз лично не съм подписвала никакъв договор от името на банката или на кантората.

Това заяви пред медиите началникът на политическия кабинет на министър-председателя в оставка Кирил Петков Лена Бориславова.

Коментарът ѝ идва, след като стана ясно, че СГП наблюдава образувано досъдебно производство за съзнателно сключване от длъжностно лице на неизгодна сделка и от това е произлязла значителна вреда за стопанството, предприятието или организацията, която то представлява – престъпление по чл. 220, ал. 1 от НК.

"Разбирам от медиите, не са ме търсили, не съм разпитвана. Знам, че от Българската банка за развитие (ББР) са изисквани документи", посочи Бориславова.

"ББР в момента се справя страхотно и явно това на някой не му харесва. Няма какво да крием, ще съдействаме както сме го правили досега. Чакам да разбера какво още са измислили", допълни началникът на кабинета в оставка.


Разследват Лена Бориславова заради договора с ББР

„Това, което е знам, е че има досъдебно производство във връзка с договора на кантората, в която работих преди да вляза в политиката, която помагаше на новото ръководство на Българската банка за развитие (ББР) да се пребори за вписването му и за изобличаването на първите по-големи кредити, сключени при абсолютно нарушение на всякакви банкови правила“, заяви Бориславова малко по-рано пред БТА.

„Знам, че има образувано досъдебно производството във връзка с този договор. Ако досъдебното производство срещу мен отново е във връзка с този договор, което аз не мога да потвърдя, тъй като разбирам единствено от медиите, е странно в какво качество точно аз съм сочена за извършител на това деяние. Прокуратурата прилага някакво различно наказателно право от това, което аз съм учила в университета“, допълни още тя.

Тя коментира, че няма как да е участвала в сключването на неизгодна сделка, тъй като е била част от консултантски юридически екип, без да има представителни правомощия от кантората или банката.

Прокуратурата проверява в ББР договор, свързан с Лена Бориславова

„Това е една устойчива опорка, която се появи за първи път в жълтите медии, които твърдяха, че аз лично съм получавала хонорара по договора. Прокуратурата сега доразвива това, което жълтите медии наложиха. Нямам никакви притеснения за този договор. Ако прокуратурата спазва правото и гледа фактите, аз не очаквам негативен развой от това досъдебно производство“, посочи още Лена Бориславова.

Малко по-късно от Софийската градска прокуратура разпространиха официално съобщение до медиите във връзка с казуса. Информацията, че „Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу началника на кабинета на премиера в оставка Лена Бориславова“, е с невярно съдържание, категорични са от обвинението. 

И уточняват, че Софийска градска прокуратура наблюдава вече образувано досъдебно производство за съзнателно сключване от длъжностно лице на неизгодна сделка и от това е произлязла значителна вреда за стопанството, предприятието или организацията, която то представлява. От Прокуратурата уточняват, че от 2017 г. досъдебните производства не се образуват срещу лица съгласно изричната разпоредба на Наказателно-процесуалния кодекс.
 
БТА/БГНЕС