Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу началника на кабинета на премиера в оставка Лена Бориславова.

Разследването е за сключена неизгодна сделка и е започнало преди месец, съобщи NOVA.

Лена Бориславова: Разбирам от медиите, че срещу мен е образувано досъдебно производство

Материалите са получени от Районната прокуратура, която в началото е проверявала договор за правни услуги на Българската банка за развитие, свързан с Бориславова.

„Аз съм абсолютно спокойна. Прокуратурата може да разследва, колкото желае. За мен, по-скоро, това граничи с някаква политическа акция. Аз лично не съм подписвала никакъв договор от името на банката или на кантората. Странно е как водят досъдебно производство срещу конкретно лице, тъй като такова нещо не съществува в нашето наказателно правораздаване от едно известно време. За мен това не е правно обосновано”, коментира Бориславова.

По-късно от Софийската градска прокуратура разпространиха официално съобщение до медиите във връзка с казуса. Информацията, че „Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу началника на кабинета на премиера в оставка Лена Бориславова“, е с невярно съдържание, категорични са от обвинението. 

И уточняват, че Софийска градска прокуратура наблюдава вече образувано досъдебно производство за съзнателно сключване от длъжностно лице на неизгодна сделка и от това е произлязла значителна вреда за стопанството, предприятието или организацията, която то представлява. От Прокуратурата уточняват, че от 2017 г. досъдебните производства не се образуват срещу лица съгласно изричната разпоредба на Наказателно-процесуалния кодекс.
БНТ