/ iStock/Getty Images
Българският лекарски съюз (БЛС) се противопоставя на опитите за административен тормоз от страна на НЗОК над лечебни заведения, ангажирани активно с лечението на пациенти с COVID-19 през изминалата тежка и трудна година и половина. Това се казва в позиция на съсловната организация. В централата на БЛС са постъпили множество сигнали от болници в цялата страна за тенденциозни, масови проверки и искания за възстановяване на средства в условията на пандемия по формални причини - неспазен алгоритъм на лечение, отчетен пациент с антигенен тест, а не с PCR и др., допълниха от БЛС.

Здравната каса установи нарушения при проверката на „Пирогов“, от болницата ще подадат възражение

"През периода на пандемия българските лекари бяха изправени пред огромни предизвикателства и положиха огромни усилия, грижейки се за своите пациенти в условия на напрежение и неизвестност, рискувайки собствения си живот. Те бяха многократно уверявани, че може и трябва да работят спокойно и че финансирането им е гарантирано. БЛС припомня, че с настъпването на епидемията, финансирането на лечебните заведения стана въпрос на оцеляване и те получаваха минимум 85 на сто от бюджетите си, независимо от броя на лекуваните пациенти. Освен това в нито един нормативен документ не е бил разписан механизъм, който да разглежда възможността за възстановяване на тези средства", допълниха от БЛС.

Зам.-здравният министър: Проверката в „Пирогов“ ще продължи минимум седмица

"Юридически необосновано и неморално е да се притискат лечебни заведения, дали своя дан в борбата с пандемията, да се иска от тях да връщат средства, които са били подсигурени за тяхното оцеляване", добавиха от организацията.

Според БЛС формалното отношение, което демонстрира НЗОК към лекарите в България, е не само обидно, но и демотивиращо. "През очакваните тежки месеци всички отново ще разчитаме на същите тези медици и лечебни заведения, на които разчитахме през изминалата година и половина. А те ще продължат да следват своето призвание и няма да отстъпят от дълга си", се казва още в позицията на БЛС.

Тече проверка в „Пирогов” за фалшиви хоспитализации (ВИДЕО)