/ ThinkStock/Getty Images
От Лекарския съюз са категорични - въпреки че са открити пропуски в процеса на израждане на бебето на родилката, която преди месец почина в сливенска болница, те не би трябвало да се отразят така, че да предизвикат смъртта ѝ. В края на август 33-годишната Ренета Томова почина след раждане, а от болницата заговориха за белодробно усложнение. Месец по-рано, пък, 38-годишна родилка почина в плевенска болница, а здравното министерство установи нарушения при нейното лечение. Днес пред парламентарната комисия по здравеопазване главният секретар на Лекарския съюз д-р Стоян Борисов посочи, че в Европейския съюз няма държава без майчина смъртност. За 2017 година починалите в България родилки са 5, а ражданията – 25 000.

Август: Жена почина при раждане в болница в Сливен
 
Родилка почина след планирано секцио

„Тъй като по тези два случая ще има дела, имаме доста информация. С д-р Маджаров, специално за случая в Сливен, отидохме до болницата в Сливен, извикахме екипа, извикахме колежката, която е водила раждането, и в присъствието на директора и анестезиолог проведохме много сериозен разговор. Трябва да ви кажа, че дори в медицинския одит да се откриват някои пропуски в дейността, като цяло това по никакъв начин не може да рефлектира върху смъртта на тази родилка. По този случай още не е изготвена пато-анатомичната епикриза, но в този експертен съвет участват трима души, които са от нашия борд по акушеро-гинекология, и наистина възможностите са такива, каквито бяха споменати. Или синдром вследствие на трансфузия на биопродукти, или някакво усложнение, свързано с високо кръвно, като по-вероятно е да е вторият синдром“, обясни д-р Борисов.

Акушер-гинеколог: Ние не сме убийци, но не сме и богове
 
„Що се отнася до случая в Плевен - там случаят е анестезиологичен. Има някакви данни от пато-анатомичната епикриза, не искам да изнасям информация, но там има едно съмнение, което не съвпада с обвиненията, които са отправени в медийното пространство към акушер-гинеколозите и към анестезиолозите“, допълни главният секретар на Лекарския съюз д-р Стоян Борисов.