„Успяхме да покажем, че в България има възможност да се направи масова имунизация. За три дни се поставиха около 30 000 ваксини. Да, ние не сме щастливи, че за личните лекари няма ваксини, но от друга страна, те са поставени на пациентите”. Това заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова в студиото на NOVA.

Тя обаче посочи, че не за всички лични лекари има ваксини. „Не се отпускат целите количества от това, което сме заявили. Нормално и логично е да се дават част от ваксините, защото не могат всички да се сложат за един ден”, обясни тя.

Д-р Николова се обърна към хората, които доставят ваксините, като апелира: „Лекарите вършат всичко, което е необходимо. Пациентите имат желание. Моля, да ни бъде осигурена възможност да поставим ваксини час по-скоро. Масовата имунизация ще сложи край на масовата изолация”, категоричен е общопрактикуващият лекар.

Според нея много лични лекари са притеснени от липсата на ваксини, защото са изработили списъци и повикали пациенти.

Медикът посочи, че личните лекари са провели разговори с министъра на здравеопазването, при които е бил повдигнат въпросът за ваксините за отдалечените райони.

„Има указания за тези места ваксините, които бъдат заявени, да се доставят с помощта на МВР. Полицията да занесе необходимите количества. Трябва обаче личният лекар да се свърже и да каже от какво количество има нужда”, коментира тя.
NOVA