Лечебните заведения у нас не могат да усвояват евросредства
Лечебните заведения у нас не могат да усвояват евросредства / снимкa: Sofia Photo Agency

Лечебните заведения у нас не могат да усвояват евросредствата за здравеопазване заради липса на капацитет. Това констатира депутатът от левицата Донка Михайлова, по време на кръгла маса за реформата в здравеопазването, организирана от КАРИТАС България.

По думите й страната ни не може да се възползва ефективно от 147 млн. евро, които са предназначени за страната ни по оперативни програми на ЕС, именно за здравеопазване. Причината е, че мениджърските екипи на болниците и другите лечебни заведения у нас не могат да пишат европроекти, поради това не могат и да кандидатстват за средствата от ЕС.

Министерството на здравеопазването трябва да подпомогне здравните заведения в изработването на проектите за пари от ЕС, смята депутатът Донка Михайлова. Тя съобщи, че заедно с колегата си Янаки Стоилов ще предложат по време на дебатите за приватизацията на болниците, тя да се отложи докато не бъде приета Национална здравна карта на страната.

По думите й, мнозинството в Коалиция за България е на обратната позиция. По време на дискусията Михайлова и Стоилов ще разчитат на подкрепата на останалите парламентарни групи.

Преходът на България съкрати живота на Българина и влоши неговото здраве, обобщи по-рано Янаки Стоилов. По време на дискусията представителите на неправителствения сектор защитиха позицията си да им се позволи да разкриват и те болници.