Лазар Груев иска дискусия за промяна на наказателните закони
Лазар Груев иска дискусия за промяна на наказателните закони / cнимка: Sofia Photo Agency
По всеки един повод пледирам да започне много сериозна дискусия за промяна в наказателните закони. Да отделим престъпленията от простъпките, да предвидим други способи за реакции. Това заяви в предаването „Годината”  на Дарик радио председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев.

Най-сериозното предизвикателство е влизането в сила на новия Гражданско-процесуален кодекс /ГПК/ на 1 март. За мен това ще бъде и най-големият тест за съда, подчерта Лазар Груев.

По думите му съдопроизводството е бавен и сложен процес понякога. Според мен е важното да видим причините защо е бавен. Споделям усещането, че обществото наистина има такова чувство – делата се бавят, присъди не се постановяват.

Ако всичко в живота ставаше като на кино може би щеше да е много по-лесно, каза Лазар Груев. Идеята според него е следната – трябва да започнем една дискусия в обществото – защо всъщност се забавят делата. Причините са – болести, подчерта Груев.

Проблемът е много сериозен, защото за да се стигне до ВКС е минато през полиция, дознание, първа и втора инстанции, свидетели, призовки, деловодители. Съдът продължава да се занимава със стотици незначителни дела и затова има претовареност.

Във всички съдилища има компютри, но големият проблем е доколко и как да направим съвместими тези системи. Към момента компютърните системи, които са въведени не могат да сторят това, коментира председателят на Върховния касационен съд.