Лазар Груев
Лазар Груев / netinfo
Лазар Груев е роден на 29 март 1956 година в София. През 1975 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, а през 1981 г. - Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” .

От юни 1983 г. е асистент по наказателно право в Юридическия факултет на Софийския университет, от 1988 г. е старши асистент, а от 1990 г. - главен асистент в катедрата по наказателно-правни науки.

Публичната защита на дисертационния му труд на тема “Бланкетни наказателноправни норми” е през м. декември 1991 г., а с решение на ВАК от 1992 г. му е присъдена научната степен “доктор по право”.

От началото на 1998 година е доцент по наказателно право към Юридическия факултет на Софийския университет, а от 1999 г. е зам.- декан на факултета. Освен в Софийския университет, чете лекции и пред студентите във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”.

От 1990 г. е секретар на Дружеството за българо - германско правно сътрудничество. От 1992 г. Л. Груев е зам.-директор, а от 2000 г. - директор на Института за германско право към Юридическия факултет на СУ “Св. Кл. Охридски”. Три години (1992 - 1995) е научен секретар, а понастоящем - зам.-главен редактор на сп. “Съвременно право”.

Основните научни интереси на доц. Груев са в областта на общата част на наказателното право и теорията на правото. Той е публикувал четири монографии и над двадесет научни студии и статии по съществени въпроси на наказателното право. Особен интерес предизвика книгата му “Смъртното наказание – за и против”, публикувана в средата на 1998 г. Шест месеца по-късно българският парламент отмени това най-тежко наказание.

Доц. Груев специализира неколкократно в Германия – Лайпциг, Саарбрюкен и Хамбург. През 1996 г. той е удостоен с едногодишна стипендия от Фондация “Александър фон Хумболдт” за провеждане на научни изследвания в Института за международно и интернационално наказателно право във Фрайбург - Германия. Участвал е с научни доклади в три международни колоквиума в Германия - Хамбург (1994 и 1995 г.) и Бишофсгрюн (1996 г.).

Като експерт-консултант Лазар Груев е бил участник в различни работни групи за анализ или подготовка на законодателни актове. Участвал е в работата на Консултативния съвет по законодателството към Народното събрание, както и в експертни съвети към ВКП и МВР.

До назначаването му за конституционен съдия е зам.-председател на Правния съвет към Президента на Република България.

Женен. Има една дъщеря.