Кърмачка отложи делото по полицейската операция „Схемите”
Кърмачка отложи делото по полицейската операция „Схемите” / снимки: DarikNews.bg, Разград, архив
Кърмачка отложи делото по полицейската операция „Схемите”
57145
Кърмачка отложи делото по полицейската операция „Схемите”
  • Кърмачка отложи делото по полицейската операция „Схемите”

Кърмачка и нов адвокат отложиха делото, образувано по полицейска операция „Схемите”. Тя бе проведена в края на 2010 г. в Разград, свързана е с неплащане на ДДС при сделки със земеделска продукция, задълженията към държавата са близо 3 млн. лева.

Две жени и един мъж трябваше да застанат на подсъдимата скамейка по делото „Схемите”. Едната дама обаче не се яви. Адвокатът на 22-годишната Катя Миленова Юлиянова от Търговище обясни, че тя е родила преди девет месеца, кърми детето си и не може по тази причина да присъства в съдебната зала. Трябвало ако стои един час, след това да пътува от Разград за Търговище и да се върне след два часа.

Голословно и неоснователно е това твърдение, обяви съдия Анелия Йорданова, но въпреки всичко коментира, че ще се съобрази и с това обстоятелство.

Другата причина за отлагане на процеса за 8 и 9 ноември бе фактът, че 42-годишният таксиметров шофьор Александър Александров - друг от подсъдимите - си ангажирал адвокат ден преди процеса. Не мога да се запозная за един ден с 31 тома доказателства по делото, обоснова се адвокат Даниел Димитров. Прокурор Росица Георгиева коментира, че се прави опит за шиканиране на процеса, но съдът отложи заседанието.

Разследването започна в края на 2010 г. Тогава в акция „Схемите” бяха задържани двама от настоящите подсъдими - 44-годишната Габриела Петрова, 42-годишният Александър Александров, както и 26-годишната дъщеря на Петрова Йорданка Миленова.

Кърмачка отложи делото по полицейската операция Схемите
netinfo

По време на разследването става ясно, че съпричастна към престъпната схема е не дъщерята на Габриела, а друга млада жена със същото бащино име - Катя Миленова Юлиянова, родом от търговищкото село Съединение. При показния арест на Габриела и Александър до пицария „Болярки” в Разград у тях бяха открити 350 000 лв. Обвинението обаче е за много повече пари - близо 3 млн. лева. То е за избягване на данъчни плащания през две фирми - „Агротрейд 2010” със собственик Александров и „Х.М.Х.Агро” на Юлиянова. През първата не е платен налог за сделки със земеделска продукция на стойност 1 657 107,19 лв., а през втората - 1 237 739,92 лв. Габриела се явява помагач и за двете престъпления между другите двама подсъдими обаче няма нищо общо и затова няма обвинение за организирана престъпна група. Според обвинителния акт престъпленията са извършвани между 14 октомври 2010 г. до 14 януари 2011 г., т.е. близо два месеца след ареста.

За неплащане на данъчни задължения в особено големи размери наказанието е лишаване от свобода от 3 до 8 години и конфискация на част от имуществото.