Към 34% от жените у нас са с наднормено тегло
Към 34% от жените у нас са с наднормено тегло / netinfo

Национално изследване показва, че застрашително нараства делът на затлъстелите жени у нас. Това съобщи д-р Ирина Джикова, ръководител направление в Районната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ в Плевен.

В началото на наблюдавания период - 1998 година, 22 на сто от дамите на възраст от 18 до 60 години са били с наднормено тегло, а в края на наблюдението - 2004 година, техният дял е нараснал с 12 процента и е достигнал 34 на сто. При мъжете в същата възрастова група броят на затлъстелите се е увеличил с 9 на сто - от 32 процента на 41 процента през 2004 г.

Изследването показва, че при учениците до 18-годишна възраст няма тенденция на увеличение на затлъстелите деца, но и без това броят е достатъчно голям, коментира д-р Джикова. При момчетата през 1998 г. пълните са били 19 на сто от всички, толкова са и в през 2004 г. При момичетата има лек спад на тези с наднорменото тегло - от 18 на сто в началото на периода на 16 на сто в края, уточни здравният експерт.

РИОКОЗ-Плевен подготвя поредица от прояви по повод националната седмица за борба със затлъстяването, която ще се състои от 27 ноември до 2 декември т.г. В града ще бъдат организирани семинари с ученици, учители и родители по проблемите, които поражда наднорменото тегло.

Санитарната инспекция спечели финансиране на свой проект за електронна игра, чрез която децата ще изучават правилата за рационалното хранене. Тя ще бъде разпространена във всички училища в областта, каза директорът на инспекцията д-р Иван Йорданов.

Други новини от Плевен