Край за уличното мляко
Край за уличното мляко / БГНЕС, архив

Занапред фермерите ще могат да продават директно на улицата краве мляко или само от млекомат - машина, подобна на автоматите за кафе, или в специални охладителни съдове термоси, пише „Труд".

Това предвижда наредба на министерството на земеделието за директни продажби от фермата. Нововъведението е на път изцяло да посече бизнеса на бабите от селата, които продават по столичните тротоари мляко в употребявани пластмасови бутилки от газирани напитки.

"Тези системи ще гарантират необходимата температура и чистота на млякото, което се консумира от потребителите", посочи д-р Велка Войнова от Агенцията по храните в Кюстендил.

Неофициално се коментира, че споменатият млекомат струва до 15 000 евро, което направо отчайва местните млекари, които ще трябва да си го закупят. След като се сдобият с машината, фермерите задължително ще трябва да я регистрират в Агенцията по храните срещу такса от 50 лева. Новите правила ще влязат в сила през есента, понеже ЕК трябва да утвърди българската наредба, добавиха от Агенцията по храните в София.

"Ще продадем животните. Кой ще може да купи такива сгоди като вани за обработка на млякото, млекомати и др. Нека големците да гледат животни, да добиват мляко и да си го продават както щат", недоволства 78-годишната Йорданка Георгиева от дупнишкото с. Блажиево.

Бабата гледа 15 крави и всяка сутрин продава в бутилки на стълбите при пазара в Дупница срещу 1,20 лв. за литър, споделиха нейни дългогодишни клиенти.

От министерството на земеделието посочиха, че глобата за нарушителите ще е от 200 до 2000 лв. за първо нарушение, а при второ от 500 до 5000 лв. Годишно директно от фермата се разрешава продажба на не повече от 73 000 кг сурово краве мляко.