/ БГНЕС
"Нашият министър-председател е опасен за управлението на страната. Призовавам министъра на вътрешните работи и главния секретар на МВР, защото с действията си и едноличното си решение Петков изправя България пред жестока външнополитическа криза. Опитват се да ни превърнат в пушечно месо. Премиерът е заплаха за националната сигурност и моментално трябва да бъде освободен".Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

По думите му от "Възраждане" са поискали свикване на спешен председателски съвет, на който да присъстват премиерът в оставка Кирил Петков и министър Теодора Генчовска. "Дали действията на българското правителство са вследствие на суверенно взети решения, или вследствие на решения на американското посолство, можем само да предполагаме. Независимо от мотивите, последиците са ужасни за България", добавя той. 

Според Костадинов се намираме в безпрецендентна ситуация, "в която държавата ни не е изпадала от 1949 г., когато късаме отношенията си със САЩ, обвинявайки ги в изграждане на шпионска мрежа", посочи той.

И допълни, че само вследствие от агресивните и неприятелски действия от страна на България Русия ще скъса дипломатическите си отношения с нас.

Той се усъмни в законността на връчената на Русия нота за изгонване на 70 дипломати. "Генчовска не е била в държавата, а заповедта, с която е дала правото на зам.-външния министър да я замества, не знаем дали е включвала правомощия да връчва ноти", каза още той. И разкри, че "Възраждане" ще настоява за свикване на КСНС.