Малко преди 23:30 ч. приключи продължилият няколко часа извънреден председателски съвет, който се събра в парламента заради размяната на ноти и появилото се напрежение между България и Русия. 

На него бяха изслушани външният министър в оставка Теодора Генчовска и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев.

Шефът на ДАНС не се спря пред медиите и не даде никаква информация. 

"Дала съм точната информация какви указания са ни поискани, всичко е с гриф. Очакваме указания от премиера какво да предприемем оттук насетне", заяви от своя страна Генчовска.

На въпрос кой е взел решението за отзоваването на 70 руски дипломати, тя заяви: "Затова беше извикан председателя на ДАНС, попитайте него."

Генчовска подчерта още веднъж, че очаква указания от премиера.



Председателят на ПГ на „Има такъв народ” Тошко Йорданов определи цялата история, като „изключително по-гнусна и по-мръсна”, отколкото е предполагал.

„Вчера на закритото заседание премиерът е лъгал, когато го питахме разни неща. Изслушахме Външно министерство, изслушахме службите. Разказаха какво се е случило. Лъгал е брутално. Първо - еднолично решение и натиск върху службите за съставяне на списъци”, обясни той и потвърди, че Петков е давал устни разпореждания към председателя на ДАНС.

Йорданов припомни хронология: „На 8 юни ние излязохме от правителството и от коалицията. На 9 юни, без това да е предвидено в този Съвет, има точка „Разни”. Няма точка „Руски шпиони”. Влиза премиерът и започва с точка „Разни”, която формулира като „Руски шпиони”, защото пада от власт. И заповядва на службите да правят това, което правят”, поясни председателят на ПГ на ИТН.

Според него министър-председателят в оставка е човек, който използва държавната машина за себе си. „Човекът юрка цялата държава, защото пада от власт. Че това и Борисов не си го е позволявал. Аз си мислех, че Борисов е тиранин. Да впрегнеш цялата държава за себе си - това е противозаконно. Нали разбирате какво е правил този”, допълни Йорданов.

Той разясни, че за някои от 70 дипломати има основания, но за други би изразил съмнение. Йорданов обвини Петков в лъжа. „Той е лъжец. Лъже - няма нито един доклад на ДАНС, няма никакво решение на Съвет. Има устни разпореждания на Петков”, каза още депутатът.  

Дипломатите пък не били изгонени по принципа за реципрочност, а „със списъци на ДАНС по искане лично на премиера”. „Първи списък, три дни по-късно - втори списък, за да стане бройката, която той иска. Това е толкова отвратително”, е мнението на Йорданов. Той отчете, че премиерът в оставка е извършил „абсолютно погазване на закона”.  

"Министър-председателят е използват структурите на държавната власт за своя лична политическа изгода. Утре ще изготвим сигнал до прокуратурата, с което ще поискаме Кирил Петков да бъде незабавно разследван”. Това заяви в кулоарите на парламента след Председателския съвет лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.



"Ако шефът на ДАНС е добавял в списъците с изгонени руски дипломати хора, за които няма достатъчно основания, това повдига въпроса за неговата отговорност" - така лидерът на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов коментира напрежението по оста България – Русия.

„Има най-различни доклади на ДАНС. Има два списъка с лица, за които Агенцията твърди, че представляват опасност за националните ни интереси в различна степен”, каза още Иванов.

Той бе категоричен, че казусът засяга изключително сложни процеси – и административни, и политически. „Докато не се изясни всичко, ще чувате различни интерпретации”, смята още депутатът.

Той подчерта, че нито МС, нито Председателският съвет могат да установяват фактология. „А от контекста при фактологията се вадят отделни неща и така може да се сглобят много картини”, заключи Иванов.