/ БГНЕС
Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще бойкотира конгреса на ПЕС в Лисабон
99921
Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще бойкотира конгреса на ПЕС в Лисабон
  • Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще бойкотира конгреса на ПЕС в Лисабон
Лидерът на БСП Корнелия Нинова няма да присъства на конгреса на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Лисабон.

На конгреса в португалската столица Сергей Станишев ще бъде преизбран за президент на ПЕС. Той е единствен кандидат за поста, който заемаше до момента. Делегацията на БСП обаче няма да бъде водена от лидера на социалистите Корнелия Нинова, а от нейния заместник Деница Златева. Решението на лидера на българските социалисти е заради редица решения, които ще бъдат приети на конгреса, и с които тя не е съгласна.
 
"Няма да участвам в конгреса на ПЕС. Държа да го чуете от мен първо, точно и ясно, за да няма после спекулации. Българската социалистическа партия издигнахме кандидатурата на Сергей Станишев за президент на ПЕС, стоим твърдо зад него, подкрепяме го и нашите гласове на делегацията в Лисабон ще бъдат за него, той е и единствен кандидат, така че ще бъде преизбран. Желая му успех и здраве, защото го чакат тежки битки догодина на европейските избори", заяви в кулоарите на парламента Нинова.
 
"Подкрепяме редица от решенията на конгреса, които касаят социална Европа, политика за млади хора, за зелена икономика и т.н., но конгресът ще приеме няколко решения, които искам да представя пред вас", подчерта лидерът на БСП. Тя заяви, че конгресът на ПЕС ще приеме резолюция за равенство на половете, с която се призовават всички държави-членки да я в ратифицират националното си законодателство като "единствен начин за защита на жени от насилие".
 
"Позовавам се на решението на български органи. Конституционният съд се произнесе, че конвенцията противоречи на българската конституция и се позоваваме на решение Националния съвет на БСП. Не приемаме това, изпратила съм писменото си възражение. То вече е депозирано до конгреса и нашата делегация няма да подкрепи тази резолюция с гласовете си", заяви още лидерът на червените.

Корнелия Нинова не пожела да потвърди дали Станишев ще оглави листата на БСП за предстоящите през пролетта евроизбори. Това цяло да бъде решено следващата година.