Контрольорите в София свалят елечето, вече с униформа
Контрольорите в София свалят елечето, вече с униформа / netinfo

Контрольорите в градския транспорт на София да излязат от анонимност и да имат специална униформа, това предвижда изпълнителният директор на столичната компания „Градски транспорт” Николай Костов. Пред Дарик радио той посочи, че се планира инспекторите вече да носят син костюм с вратовръзка. Възможно е отново проверките на инспекторите да се заснемат с камери. Ето какво още каза Николай Костов пред Дарик:

При предишния управител няколко екипа заснемахме контролните проверки с камери, така че имаше много недоволни граждани. Така че този въпрос не сме го развили до по-голяма степен. Аз смятам тази година да извадим контрольорите от анонимност. Да ги облечем в униформи и да махнем тези елечета, които дразнят гражданите. Контрольорите ще бъдат в униформа, да се разпознават.

Мислил ли сте какви да бъдат?

Това ще бъдат тъмносини костюми с подходяща риза, вратовръзка.

Униформата ще промени ли поведението им? Някои от тях са свръх агресивни към пътниците.

Агресията се отключва, според мен, взаимно. Наблюдавал съм, когато пътникът не прояви агресия, а си признае и си плати глобата. Не може да се ползва една услуга и тя да не се плаща.

През 2007 година са подадени 310 жалби на граждани срещу контрольори, в 37 случая хората са останали недоволни, един инспектор е уволнен дисциплинарно, 14 са наказани със забележка. Прекратени са гражданските договори на 47 инспектори заради лоша работа, съобщи още Костов.

По въпроса за жалбата, която обмисля да подаде срещу компанията отец Марио Йонов – той беше обвинен, че пиян е налетял на бой с контрольори в столичен тролейбус, Николай Костов каза, че това е право на свещеника. „Каквото и да са направили контрольорите, ако не са упражнили физическо насилие, нищо не му дава право той да посяга, постъпката е необяснима”, отбеляза шефът на СКГТ. По думите му ако се докаже, че контрольорът от тролей № 9 е подменил билета на дамата, за която свещеникът се е застъпил, ще му бъде наложено най-тежкото наказание – уволнение.

Отец Марио Йонов беше арестуван след меле в тролей № 9 при опита си, според него, да защити редовна пътничка от грубото отношение на проверяващите. Според контрольорите обаче дамата не била изряден пътник.