"Има разделение, което не сме произвели ние, а е наследство от предното управление", допълни ресорният министър
Не стихва напрежението между строителните фирми и Регионалното министерство. Вчера се проведе трети национален протест, а основното искане на недоволните е правителството да им плати за вече свършената работа. Въпреки разговорите, обаче, до консенсус не се стигна. 

Министърът на регионалното развитие архитект Виолета Комитова коментира пред NOVA , че има разделение между фирмите по казуса. 

Комитова: Не разбрах за какво протестират хората сутринта


„Има страхотно разделение между фирмите. Такива, които са получавали аванси от 1,4 млрд. лв., и такива, които не са. Което ме кара да мисля, че протестиращите пред МРРБ или не са работници, или не знам от кои фирми са. Не сме сигурни дали са получавали, или не заплати. Поради тази причина няма да разговарям повече с посредници. Това до нищо не води”, заяви Комитова.

По думите й кризата не е засегнала строителния бранш.

„Тези хора, които казват, че нямат заплати, трябва да се представят кои са. Никой от нас не разбра кои фирми протестират, колко са тези фирми и кои са. Откъде да знаем дали е вярно, че тези хора имат или нямат заплати. Не го приемам за чиста монета. Имахме два протеста – във вторник и в петък, виждаме едно голямо разделение. Във вторник протестираха фирми, които не са получавали аванси от пътното строителство. В петък протестираха фирми, които са получили аванси в размер на 1,5 млрд. лева. Има разделение, което не сме произвели ние, а е наследство от предното управление”, обясни тя.

МРРБ предложи споразумение на протестиращите пътни строители (СНИМКИ)

Министър Комитова подчерта, че е поканила на среща собствениците на фирми, които протестират. Те са били поканени предния ден.

„Вечерта от браншовата камара ми отговори: „Вие със собствениците няма да се срещате, фирмите си имат директори, има си и браншова организация”. Бях предупредена, че те няма да се появят, а ще се появи браншовата камара. От понеделник ще преговаряме само със собствениците на фирми. Разговорите ще бъдат открити, ние ще си уредим отношенията, но трябва да има диалог.

Комитова показа данни за изплащане на авансови суми към няколко групи фирми. Според нея те са взели предварително 1.4 млрд. лв., а са изразходили 900 млн. лв.

"Нищо не им дължим. Те са взели веднъж аванс, а сега искат още 900 млн. лв. Върху аванса, да им платим още? Те имат излишък, затова при тях няма съкратени работници. Когато се запознаем кои са фирмите, ще проучим и колко работници са ощетени. Защото този протест може да изпълнява няколко други задачи. Първо, да раздели протестиращите фирми. Второ - да раздели пътните строители от другите строителни фирми. В България има над 21 000 строителни фирми с над 155 000 работника. Те са много повече, защото това е броят на официалните. От всички 21 000 - 21 протестират, тези от пътното строителство. Останалите фирми всички работят от години в пазарни условия, състезават се за поръчки, цена и качество. 21 фирми от пътния бранш от години работят без поръчки, без да се състезават, с пари, получени авансово, и с 5-годишни договори. Това е допуснато от предишното ръководство и на държавата, и на АПИ. И какво се получава, разделение между фирмите", обясни тя.

Министърът подчерта, че министерството иска да работи с тези български фирми, в които работят български семейства. Според нея обаче от първия ден те воюват със служебната власт.