/ БТА
"Обмисляме решение месец по месец да намерим пари за заплатите и осигуровките на работниците от "Автомагистрали- Черно море" АД", това съобщи пред журналисти в парламента служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в отговор на въпрос за продължаващите протести заради неизплатени заплати на служителите на фирмата. По-рано днес те блокираха пътния възел на АМ "Хемус" край с. Белокопитово и пътя Русе-Разград заради неразплатени според тях около 37 млн. лв. за извършен ремонт на автомагистрала "Тракия".

Министър Комитова заяви, че протестът трябва да бъде насочен към предишния регионален министър Петя Аврамова и към бившия шеф на "Автомагистрали" АД Стоян Беличев, тъй като той е сключил финансово необезпечен договор с фирмата изпълнител "Автомагистрали-Черно море". "Цената на тази услуга е около 65 и се искат още 36 млн. лв., които не са разплатени", посочи министърът. Тя коментира, че, от едната страна, стоят шефовете на "Автомагистрали-Черно море" АД, а от другата - подписът на г-н Беличев".

Още когато се подписва, г-н Беличев е наясно, че договорът е необезпечен финансово, разясни Комитова и допълни, че ще насочи протестът първо към него.
Министър Комитова коментира още, че през 2020 г. предишните управляващи са знаели, че договорът не е обезпечен финансово, и затова от МФ изискват да се отпуснат 90 млн. лв. целево за ремонт на АМ "Тракия".

По думите й, тогава министър Петя Аврамова е помогнала да се отпуснат тези пари, като се е очаквало ремонтът на "това парче от "Тракия" да започне на 15 септември 2020 г., за да не тревожим българските граждани на път за морето". "Това не се случва. До края на годината от тези 90 млн. лв., 30 млн. лв. се похарчват за "Тракия", другите 60 млн. лв. отиват по други проекти, което е грубо нарушение на Закона за бюджета", каза още регионалният министър.