Промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България подкрепи парламентарната комисия по отбрана.

С промените общото възнаграждение за най-нисшата длъжност за военнослужещ ще бъде равно на средната заплата за страната, се посочва в законопроекта. Законопроектът беше гласуван с единодушие.

Партиите в НС искат ръст на заплатите на военните с близо 30%

Според мотивите на законопроекта от 1 януари 2025 г. общото възнаграждение за най-нисшата длъжност за военнослужещ ще бъде равно на средната заплата за страната. За изпълнението му ще са нужни допълнително средства в размер на 510 млн. лв.

От гледна точка на парламента, това е знак на грижа към Въоръжените сили. Така служебният министър на отбраната Атанас Запрянов коментира пред журналисти гласуваните от парламентарната комисия по отбрана промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

"Това е голямо задължение към военното и политическо ръководство, имайки този инструмент, да започнем широка кампания за набиране и попълване на вакантните ни длъжности", посочи министърът.

"Планираме и други решения, които ще допълнят това", каза още той. 

"В навечерието на празника на Въоръжените сили ще бъде добър морален стимул, хората в отбраната да разберат, че техният труд е значим, че отбраната и сигурността имат значение и от тях се иска добросъвестно да си изпълняват войнските дългове", заяви Запрянов.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Трифонов/БТА