Президентската администрация няма отношение към нито един елемент от съдържанието на сценария за възвестяването на Възкресението Христово в патриаршеския катедрален храм-паметник "Св. Александър Невски", включително по отношение на участието на Националната гвардейска част.

Това се посочва в съобщение от прессекретариата на държавния глава по повод на медийни запитвания.

Кой поръча заря и музика за възвестяването на Възкресението (ВИДЕО)
netinfo

Патриарх Неофит: Всеки от нас трябва да е Христов апостол

Съобщението беше разпространено след негативни коментари, които последваха след участието на гвардейския духов оркестър в ритуала по пренасяне на Благодатния огън до храма.

Военен марш и мощна заря над катедралния храм "Св. Александър Невски" прекъснаха за 3 минути пасхалната литургия за Великден снощи. Прякото телевизионно предаване на ритуала обаче показа, че духовниците са изненадани от музиката и фойерверките в небето. Гвардейско честване се прави за първи път у нас.

След "Тих бял Дунав" и краткото зарево патриархът продължи литургията.

Кой поръча заря и музика за възвестяването на Възкресението (ВИДЕО)
netinfo

Кой поръча заря и музика за възвестяването на Възкресението (ВИДЕО)
netinfo

Плевнелиев призова да се върнем към вярата и любовта

Не беше подминато без коментар и самото присъствие на президента Росен Плевнелиев до българския патриарх по време на пасхалната служба в храма.

В отговор от президентството напомнят, че държавният глава през целия си мандат досега винаги е бил редом до патриарх Неофит във всички значими за българския народ моменти. Присъствието му в ритуала за възвестяването на Христовото Възкресение не е прецедент, се отбелязва в съобщението.

Любопитно е, че със заря посрещнаха Възкресението и в други градове в страната.

Камбанен звън и празнична заря възвестиха Възкресение Христово във Видин. Пред събралото се множество край катедралния храм "Свети Димитър" Белоградчишкият епископ Поликарп възвести "Христос Воскресе" и всички отговориха "Воистина воскресе". В този момент камбаните на църквата забиха и небето над храма бе осветено от заря.

Зрелищна продължителна заря избухна и в небето над храма "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали след като отец Николай Величков поздрави миряните преди полунощ с Възкресение Христово. Литийното шествие бе поведено от него и от деца от неделното училище по вероучение към храма. След като поздрави кърджалийци и обиколи с тях църквата с благодатния огън, свещеникът влезе в храма за литургия.

В същото време в Благоевград възвестиха Възкресението Христово с едночасово светлинно шоу по идея на общината. Там осветиха 33-метровия православен кръст над града. В полунощ от основата на кръста към небето зашариха лъчи, дело на специална техника, разположена в основата на мемориала "Пачет и вяра".

Кой поръча заря и музика за възвестяването на Възкресението (ВИДЕО)
netinfo