/ БГНЕС
Бедственият пакет е изключително важен при възникването на земетресение или друга криза. Това каза д-р Емилия Кацарска, директор на Български червен кръст – Кюстендил. По думите й наличието на бедствен пакет може да бъде взет при първа необходимост. "Този пакет има няколко основни неща. Преди всичко в него трябва да има малко количество пари, питейна вода, храна. Да имаме материали за първа помощ, фенерче, зарядно устройство, телефон“, каза д-р Кацарска.

Препоръчва се в бедствения пакет да има лекарства, достатъчно резервни батерии, запалка, свирка, портативно радио, комплект с инструменти, лични санитарно-хигиенни материали. Личните документи могат да бъдат сканирани.

Важно е да има изготвен семеен план за евакуация. "В едно такова бедствие нашето семейство може да бъде на различни места. Децата могат да бъдат на училище, а ние да бъдем на работното място, как да се събере семейството. Всичко това трябва да се знае. За мен трябва да се работи превантивно. Да не чакаме да се случи бедствието и да се питаме какво трябва да се направи“, коментира д-р Кацарска.

Директорът на БЧК – Кюстендил посочи, че всяка година доброволческата структура участва в симулативни действия и обучения. "Областният съвет на БЧК – Кюстендил има бедствен резерв за 49 души. Ако бедствието се случи, ние имаме възможност да помогнем на 49 души веднага. Има бедствен склад в база "Лозен“ в София. В рамките на 2 часа може да пристигне помощ и от този склад“, заяви д-р Кацарска.

Червенокръстката организация в Кюстендил участва в събирането на материални помощи за бедстващите в Турция и Сирия. Всеки работен ден се приемат даренията. Те могат да включват дрехи, обувки, чаршафи, завивки, одеяла, хигиенни материали. Те трябва да бъдат нови. Вече са се отзовали 10 дарители.
Агенция "Фокус"