Не бързайте да купувате самолетни билети. Държавите все още опипват почвата и стъпват внимателно зад граница. За страната ни до края на май остава задължителната 14-дневна карантина при връщане в България от чужбина. Но вече има сигнали, че тя може да падне още от началото на юни.

Какви сигнали идват от Европа?  

Испания планира да държи границите си затворени до началото на юли. Полша ще удължи до 12 юни забраната за чужденци да влизат в страната. Германия планира да започне да отваря постепенно границите си от събота. Границата с Люксембург ще е първата, водят разговори с Дания. Границите с Франция, Швейцария и Австрия ще останат затворени до 15 юни, обобщава NOVA.

„Не знаеш какво имаш, докато не го загубиш, така стоят нещата и със свободното пътуване в Европа“, каза Илва Йохансон, комисар по вътрешните работи на ЕК.

По-свободното пътуване в рамките на стария континент може да се случи в средата на юни.

„Този вирус не познава граници, но това също значи, че когато държавите имат сходни нива на заразяване и предприети мерки срещу разпространението на заразата, хората трябва да имат възможност да пътуват“, добавя Йохансон.

ЕК не подкрепя карантината за пътуващите и здравните сертификати

Страната ни също мисли в посока отново да поемем на път свободно. И то скоро.

„Тази карантина и ограничването на движението, не може да остане вечно. Но всички министри в ЕС мислим как това да не доведе до втори пик. Това засяга и бизнес пътуванията. Според мен, до края на месец май, карантината ще остане, независимо откъде се прибирате. Но след 15 юни, при държави с по-нисък риск, без дискриминация – това ще важи за всички граждани“, казва министър Захариева.

А Европа вече гледа към лятото и животът след COVID-19. „Мислите ни сега са насочени към лятото, а и след това. Към местата, където обичаме да пътуваме – морето, планините, градовете и провинциите. Разбира се това няма да е нормално лято за никой от нас, но ако работим заедно не е нужно да прекараме лятото затворени вкъщи“, каза Маргрете Вестагер, изпълнителен зам.-председател на ЕК.

Пътуването може скоро да стане възможна мисия, но при спазване на строги правила. „Това включва много практични неща като чистене и дезинфекия на повърхностите, осигуряване на маски и резервни пространства за евентуално заразени туристr“, смята Тиери Бретон, комисар – вътрешен пазар, ЕК.

Извън Европейския съюз обаче пътуванията не са препоръчителни. В тази графа вече попада и Великобритания.

„Великобритания е сред страните с висок риск в момента. Представете си какво ще стане, ако има турист – спомнете си Банско. Не можем да затворим цял хотел или град“, добавя министър Захариева.

А за тези, чиито полети вече са били отменени, от Брюксел са категорични. „Европейските потребители имат правото да получат парите за отменените си полети обратно кеш, а не като ваучери, ако това е техният избор. Точка по въпроса“, заяви Вестагер.

Според Европейската комисия въвеждането на здравни сертификати, както предлагаше Гърция, може да доведе до нова опасност - желание на някои хора умишлено да се заразят, с надеждата да се снабдят с документ, че са преболедували.
NOVA