/ БГНЕС, архив
Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) ще проведе деветия си конгрес.

Форумът ще започне в 10:00 ч. днес в „Интер експо център“ и ще продължи два дни. Конгресът ще бъде открит от президента на синдиката Пламен Димитров.

Да присъстват на конгреса са поканени представители на български и чуждестранни институции. Сред тях са председателят на Народното събрание Никола Минчев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министри и депутати. Представители на конфедерации от 23 държави също се очаква да присъстват на конгреса.

В първия ден на събитието предстои да бъдат отчетени постигнатите резултати през последните пет години. Ще бъдат очертани и приоритетите на конфедерацията за следващите пет. Ще бъде представен доклад на комисията за изменения и допълнения на устава на КНСБ. Ще бъдат приети и промени в устава.

В сряда предстои гласуването и избирането на новото ръководство.

За БТА Пламен Димитров каза, че предизвикателствата пред Зелената сделка и дигиталната трансформация са бъдещият фокус пред синдикатите. Той коментира, че по зеления преход има притеснения сред работниците. По думите му, този процес не бива да е еднозначен. Има сектори, в които, например, кръговата икономика ще има позитивни резултати и ефекти, но сумарно има доста неясноти, коментира Димитров. Ние искаме държавата да формулира своите ясни приоритети по отношение на един такъв общ план за справедлив преход, който да е адаптиран към българската реалност, отбеляза още той.

Вчера се състоя организирана от КНСБ конференция „Работеща България за бъдещето на труда“. Дискусията засегна темите за зеления преход, Европейския стълб на социалните права и справедливата дигитализация.
БТА