КНСБ напусна Съвета за тристранно сътрудничество
КНСБ напусна Съвета за тристранно сътрудничество / netinfo
Делегацията на КНСБ е напуснала заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество с аргумента, че решенията, които се предлагат на социалните партньори вече са взети от Министерския съвет.

Те се отнасят до намалението на осигурителните вноски с 3-процентни пункта от 1 октомври и увеличението на пенсиите с 10% от същата дата, както и промяна на разпределението на осигурителната вноска работодател – работник от 65 на 35, на 60 на 40%.

Според КНСБ това е нарушение на принципите на социалния диалог и на сключения Пакт за социално и икономическо развитие, както и противоречи на принципите на европейския социален диалог. Освен всичко по този начин се демонстрира явно пренебрежение към социалните партньори, се казва в съобщение от синдиката.

Членовете на правителството, участващи в заседанието, са изразили съжаление от напускането на заседанието от КНСБ точно при обсъждането на увеличаването на пенсиите. От пресцентъра на социалното министерство уточниха, че въпросите за повишаване на пенсиите и намаляване на осигурителната тежест са утвърдени от Надзорния съвет на НОИ, в който участват и представители на синдикалните и работодателските организации. След това те са обсъдени в Комисията по осигурителни отношения към тристранката, където всички участници (синдикати и работодатели) са изложили своите становища, а намаляването на осигурителната тежест е заложено още в Закона за държавния бюджет за 2007 г., който също е обсъден в края на м. г. с представители на национално представителните синдикати и работодатели.

По тези две теми предстои правителството да вземе решение утре, 5 септември, тоест, след като те са обсъдени от социалните партньори.

След днешното обсъждане в Националният съвет за тристранно сътрудничество минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи от 93 лв. на 102,85 лева, а социалната пенсия за старост ще нарасне от 69,30 лв. на 76,23 лв.

Социалните партньори са обсъдили и намаляването на осигурителната тежест с 3% . С 1 % ще падне вноската за пенсия – за хората, родени преди 1 януари 1960 г. от 23 на сто ще стане 22 на сто, а за родените след 31 декември 1959 г. – от 18 на сто на 17 на сто. Предвижда се с 2 на сто да намалее вноската за фонд „Безработица”. Досега тя беше 3%, а от октомври да е 1%, са решили още социалните партньори.