Кметът на Перник: Росица Янакиева посвети голяма част от живота си на града
Кметът на Перник: Росица Янакиева посвети голяма част от живота си на града / снимка: БГНЕС, архив

„Росица Янакиева беше сериозен политик и успя да направи немалко неща за град Перник. Отиде си човек, който посвети голяма част от живота си на нашата община. Светла й памет! Бог да я прости!".

Това каза кметът на Перник инж. Иван Иванов по повод кончината на бившия кмет на Перник Росица Янакиева, като изказа съболезнования към близките и роднините на бившия градоначалник.

В следващите два дни се отменят всички празнични мероприятия в община Перник. Тъжната вест дойде в Перник по време на подготовката на града за домакинството на 24-ия Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" в края на тази седмица.

Росица Янакиева се бори за живота си 20 дни след спукана аневризма в мозъка и спешна безкръвна операция. Отиде си на 60 години. Беше два мандата кмет на Перник, депутат от АБВ и зам.-председател на Народното събрание.

Янакиева е родена на 7 юли 1954 г. в Перник. Завършва химия в СУ "Климент Охридски". Започва кариерата си като технолог в завод "Пектин". Била е директор на Окръжния младежки дом и енергетик на цех в пернишката "Топлофикация". Янакиева бе и депутат в 40-тото Народно събрание от БСП.

От 1995 до 2005 г. е кмет на кметство "Изток", а от 2005 г. до предишните местни избори бе народен представител от Коалиция за България. Беше и член на управителния съвет на Демократичния съюз на жените.

През 2007 година БСП я издига за кандидат-кмет на Перник и Янакиева печели изборите.
На 30 октомври 2011 година тя за втори път става кмет на Перник.