Кметът на Хитрино: Трагедията е голяма, вероятно влакът се е движил с висока скорост
Кметът на Хитрино: Трагедията е голяма, вероятно влакът се е движил с висока скорост / DarikNews.bg, Дарик Шумен

Трагедията е голяма, има жертви, засега са четири, дано няма повече. Това бяха първите думи на кмета на Хитрино Нуридин Исмаил след взрива на влакови цистерни в селото.

Влакови цистерни се взривиха в Хитрино, има загинали и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)

Инцидентът е станал около 05:45 ч. близо до гарата на селото, чул се е силен тътен. Според информацията до момента влакът е дерайлирал на влизане в гарата, вследствие на което е последвал взрив. На място има пожарни, много полиция и медицински екипи.

"Взривът е бил огромен с огнена и силна вълна. Много къщи са без врати и прозорци. Четирима души са загинали. Много хора са закарани в болницата, има пострадали. Останалите хора сме евакуирани и ни накараха да стоим на безопасно разстояние от инцидента, тъй като е имало нов взрив", каза Исмаил.

Композицията вероятно е била с опасни и запалими вещества, допълни кметът.

"Според някои това е било пропан бутан, според други - нафта. Но и аз не знам точно още. Има цистерни, които са пълни с гориво и в момента ги обливат превантивно, за да ги охлаждат. Хората са евакуирани", каза още той.

Вероятно става въпрос за композиция от над 30 вагона. Влакът се е движил с висока скорост, посочи още кметът.

"Те са били частни превозвачи. Минавали са с висока скорост. Вече разследващите ще кажат повече за причини. Имало е дерайлиране на локомотива вследствие вероятно на висока скорост", допълни още кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.