Кметовете спекулират с временната заетост, смятат икономисти
Кметовете спекулират с временната заетост, смятат икономисти / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Много кметове спекулират с програмите за временна заетост. Дори да има предприемач, който може нещо да направи, те предпочитат тези програми, за да държат хората в шах и те да гласуват за тях".

Това коментира икономистът Мика Зайкова в студиото на „Здравей, България".

По думите й производителността на българите е ниска, но за сметка на това и доходите също са много по-ниски от европейските, а демографският проблем не е само в България.

„Тенденцията за обезлюдяване на селските райони е в цял свят, тя ще продължи и в България. Проблемът обаче е, че хората и в големия град не си намират работа", отбеляза експертът Владимир Каролев.

„Бум на раждаемостта имаше в годините 2002 - 2008, когато имаше бум в икономиката и усещане, че той ще продължи. Раждаемостта не може да се стимулира с временна заетост и помощи", убеден е икономистът.

Каролев коментира още, че не вижда причина да се спира пенсионната реформа, коментирайки намеренията на кабинета за замразяването на ръста на пенсионната възраст.

Той обърна внимание на ранното пенсиониране в някои професии и ръста на инвалидните пенсии.

„Средната възраст за пенсиониране в армията и полицията е 48 години", посочи Каролев.

Според Мика Зайкова обаче няма проблем във временната пауза, а изходът е в реформите, които трябва да се правят в началото, а не в края на мандата, както предлага министър-председателят.