Кметове се обединяват срещу връщането на джамии на мюфтийството
Кметове се обединяват срещу връщането на джамии на мюфтийството / снимка: DarikNews.bg, архив

Кметовете от над 10 общини страната се обединяват срещу връщането на джамии на Главното мюфтийство, съобщи за Дарик кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Решението за изготвянето на общо становище е обсъдено след петъчния протест в Стара Загора и последвалата среща в Пловдив между кметовете Иван Тотев, Живко Тодоров и зам.-кмет на Кюстендил, уточни карловския градоначалник.

„Стремежът ни е да има верски мир и спокойствие в отделните общини, тъй като необмислените съдебни искове на Главното мюфтийство създават неспокойствие", заяви Кабаиванов. По думите му, позицията на над 10 общини, сред които са още Монтана, Добрич, Ямбол и Самоков, ще бъде публично оповестена през следващата седмица. Все още обаче не е уточнено дали това ще стане под формата на обща декларация, официална позиция или ще бъде обявено на пресконференция.

Трябва да пазим публичната общинска собственост и да не позволяваме чрез промени в Закона за вероизповеданията нейното връщане на мюфтийството, каза още Кабаиванов. Юристи работят по изготвянето на пълна статистика на заведените съдебни дела в страната с искове за връщане на собствеността на джамиите на мюфтийството.

Карлово и Стара Загора вече за втори път протестират заедно за Куршум джамия и Музея на религиите.

Други новини от Пловдив