/ БГНЕС
Вчерашната визита в Скопие беше огромен успех, заяви министър-председателят Кирил Петков пред журналисти в Народното събрание.

"От една страна ние подадохме ръка, отивайки там първи, от друга страна те ни дадоха нота, която сме се надявали да получим от две години. Тази нота е много по-важна от само късо и дълго име. Тази нота казва, че РС Македония няма претенции към териториалната цялост на България. Това е нещо много нормално те да го кажат, но тази нота се е говорила, говорила, преговаряло се е и ние, само, защото направихме нов подход, я получихме. Тук трябва да се разбере, че вчера беше огромен успех", каза още Кирил Петков.

Кирил Петков отчете два основни успеха от посещението в РС Македония (ВИДЕО)

Премиерът обърна внимание и на историческа комисия, която, по думите му, трябва да обсъди историята на фашисткия режим в цяла Европа. "Много по-важно от това е, че се обединихме да имаме транспорт, връзка от София до Скопие, за 60 дни. Това ще бъде направено по най-прозрачен начин", каза Петков в парламента.

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва (СНИМКИ)

Той коментира и словото на държавния глава пред депутатите и неговите приоритети.

"Да върнем правовата държава, да изчистим корупцията, мафията да няма контрол върху държавата, да вкараме фокус върху иновациите, да имаме лидерска позиция международно, да сме предвидим партньор. Мисля, че всички неща, които той каза, трябва да имаме всички съгласие към тях", каза още Кирил Петков.
БГНЕС